Sa stranim sudcima, OHR-om i EUFOR-om BiH ne može u EU

europska unija
... politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudaca, prenosi hms.ba

Međutim, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je u razgovoru za EuroBlic da će strani sudci u Ustavnom sudu BiH ostati još jedno duže razdoblje.

"Teško mi je zamisliti da biste mogli postati članica EU da OHR ili snage Eufora budu tu, pa čak i međunarodni sudci u Ustavnom sudu. Rekao bih da je najbolji način da se ova pitanja rješavaju jedno po jedno i to u procesu europskih integracija. Ali, još nismo ni započeli proces pristupanja, već smo samo u pripremi tog procesa. Tako da ako sada netko poteže pitanje Ustavnog suda BiH, rekao bih da je to preuranjeno. Razumijem i nestrpljenje i kontroverzu koja se za to pitanje veže. Nitko se ne može nahraniti i živjeti od ustavnih reformi i to samo po sebi neće donijeti nikakvo unaprjeđenje. Ne kažem da se ne treba baviti tim pitanjima, morat ćemo se njima baviti, ali u pravom trenutku.

Na pitanje može li Ustavni sud BiH uz postojanje stranih sudaca donositi objektivne odluke, veleposlanik Wigemark je rekao:

"Imate određeno uređenje Ustavnog suda i rekao sam da mislim kada biste se ovim pitanjem bavili sada, da bi ono samo odvuklo pažnju i to u značajnoj mjeri. Pored svega nemate konsenzus kako da se tom pitanju pristupi, a trebat će konsenzus u okviru postojećeg uređenja koje imate u zemlji. To moraju biti rješenja s kojima mogu svi živjeti. Ne mislim da je trenutak sada, u okviru pripremne faze, da se bavite tim pitanjem, već mnogo kasnije. Oni koji potežu sada ovo pitanje zapravo će odvući i vrijeme i energiju od suštinskih pitanja".

Vecernji.ba