S Biskupske konferencije BiH biskupi upozorili na zabrinjavajuće stanje u zemlji i vlast koja ne čini ništa

biskupska konferencija, BIH, upozorenje
... sadašnjim stanjem u zemlji, a istodobno su upozorili kako vlasti BiH već godinama ne čine ništa da bi proveli ugovor potpisan sa Svetom Stolicom i Katoličkoj crkvi osigurali prava koja joj po toj osnovi pripadaju.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj u Sarajevu nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH, biskup Komarica je stanje u BiH i položaj njenih građana usporedio s robovlasničkim sustavom u kojemu političari na nedopustiv način upravljaju ljudskim životima.

"Ne mogu politika i političari biti gazda društva i robovlasnici, a da svi drugi robuju njihovim interesima", kazao je biskup Komarica.

Konstatirao je kako u sadašnjoj neuređenoj situaciji katolici u mnogim dijelovima BiH jednostavno nisu ravnopravni, što je činjenica koja izaziva zabrinutost svih biskupa Europe koji su informirani o tom stanju.

"I domaća javnost i međunarodna zajednica navikavaju se da katolika u ovoj zemlji ima sve manje", upozorio je banjolučki biskup.

Kardinal Puljić je dodao kako Crkva ima pravo očekivati i od domaćih i od međunarodnih političara da se odgovornije postave prema problemu jednakopravnosti u bosanskohercegovačkom društvu. Najavio je i kako će biskupi ubuduće na tome odlučnije inzistirati.

"Mi moramo naučavati moralna načela i socijalni nauk Crkve. Ako netko misli da se mi time miješamo u politiku, to je njegov problem, a ne naš", kazao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski je nadbiskup posebice inzistirao na činjenici da vlasti BiH do sada gotovo ništa nisu uradile na usvajanju zakonskih akata kojima bi se proveo ugovor o statusu Katoličke crkve koji je sa Svetom Stolicom potpisan još 2006. godine.

"Od tada gotovo ništa nije urađeno ili je urađeno vrlo malo", izjavio je kardinal Puljić dodajući kako sve to utječe na funkcioniranje Crkve na brojnim poručjima poput restitucije, pastorala u zatvorima ili dušobrižništva u bolnicama,prenosi Hina.

Zbog toga nije riješeno ni pitanje prava na obilježavanje vjerskih blagdana, a prijedlog zakona kojim bi se regulirala ta materija trenutačno je blokiran u parlamentu BiH.