Rušilački potresi mogući su praktično u svim dijelovim BiH

potres

No za razdoblje od 100 ili više godina za područje Banje Luke, planine Treskavice, te područje Trebinja i Neuma, prognozira se razorne potrese s velikim štetama, ali i ljudskim žrtvama ...

Ova tema ponovno je postala aktualna nakon sinoćnja tri potresa koja su zaljuljala Bosnu i Hercegovinu.

Premda je prognoze nezahvalno davati, seizmološki stručnjaci koje je kontaktirao portal Doznajemo.com kažu da je teško prognozirati jesu li najnoviji potresi najava nekog mnogo većeg podrhtavanja tla, te da u svakom slučaju nema razloga za paniku kod građana.

Prognoze seizmologa ipak nisu najsjajnije ...

Česti potresi mogu se objasniti rasjedom tla koji se proteže sjevernom stranom Livanjskog polja u području planina Cincar i Golija. To je područje uz južnu Hercegovinu (Mostar, Čapljina, Stolac, Nevesinje i Trebinje) i banjalučku regiju seizmološki najaktivnije u BiH.

Budući da veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko teritorija BiH, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora. Pored toga u BiH ima i nekoliko značajnih regionalnih rasjeda kao što su bugojanski, višegradski, neretvanski i banjalučki, uz koje se mogu stvarati zemljotresi razorne jačine, a često uzrokuju manja podrhtavanja tla.

Tako se, po podatcima seizmografa, u BiH godišnje zabilježi oko 1100 potresa, ili u prosjeku tri potresa dnevno slabija od tri stupnja po Mercallijevoj skali. Radi se o potresima koje zabilježe uređaji, dok ih ljudi ne osjete, a oko desetak potresa godišnje osjete stanovnici BiH.

U posljednjih 104 godine u BiH je zabilježeno gotovo 1100 potresa jačih od tri stupnja Richterove skale. Seizmografi tvrde da se u sljedećih 50 godina na području BiH mogu očekivati ​​potresi maksimalnog intenziteta do sedam stupnjeva Mercallijeve ljestvice, znači s mogućim oštećenjima kuća.

No za razdoblje od 100 ili više godina za područje Banje Luke, planine Treskavice, te područje Trebinja i Neuma, prognozira se razorne potrese s velikim štetama, ali i ljudskim žrtvama.

Potencijalna opasnost

Rušilački zemljotresi koji povremeno ugrožavaju pojedine dijelove Bosne i Hercegovine, ne samo što izlažu stalnoj potencijalnoj opasnosti ljudske živote i materijalna dobra, već ugrožavaju cjelokupnu ljudsku aktivnost i njen normalan razvoj u tim područjima.

Kako još uvijek u BiH nije moguće vršiti točnu kratkoročnu prognozu nastanka potresa, odnosno istovremeno prognozirati vrijeme, mjesto i intenzitet njegove pojave, mada su metode seizmičkog lociranja toliko napredovale, uz veliku vjerojatnost moguće je osigurati učinkovitu zaštitu od djelovanja zemljotresa i spriječiti njegove rušilačke posljedice, tvrde stručnjaci.

Jedan od najpoznatijih seizmologa s područja bivše Jugoslavije, Drago Trkulja, u razgovoru za portal Haber.ba kazao je kako je i područje BiH ugroženo zbog potresa. U slučaju da banjalučku ili trebinjsku regiju pogodi potres od 6 stupnjeva po Richteru, u potpunosti bi mogli biti uništeni cijeli gradovi, a broj žrtava mjerio bi se u tisućama.

- Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banju Luku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluotoka. Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, pet 0,15 ili 50 godina, manje je važno.

Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom razdoblju ne ispunjava standarde za projektiranje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi potres snage šest stupnjeva po Richteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je prije dvije godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada, kaže Trkulja.

Ugrožene regije

Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH kažu kako su pod velikim rizikom područja Banje Luke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.

Realno je očekivati ​​da u sljedećih 50 godina ova područja pogode potresi snage oko 5,5 stupnjeva Richterove ljestvice, a tijekom stoljeća i oni sa snagom od šest stupnjeva.