RS se zadužuje 150 milijuna eura za Koridor Vc

auto cesta

Nakon cjelodnevne rasprave, koju je obilježilo protivljenje opozicije novim zaduženjima RS, ali i podrška projektima u infrastrukturi koji bi se financirali iz vlastitih sredstava, skupštinska većina podržala je odluku o zaduženju RS prema Europskoj banci za obnovu i razvoj za financiranje projekta Koridor Vc, obilaznica Doboj, u iznosu od 150 milijuna eura, prenosi Fena.

– Cilj projekta je osigurati dodatna sredstva za izgradnju dionice autoceste na Koridoru Vc, dužine oko šest kilometara, a namijenjena su za financiranje konzultantskih usluga i građevinskih radova na obilaznici Doboj – navodi se u odluci.

Na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta odobreno je i izdavanje garancija entiteta za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 milijuna KM.

Resorna ministarstva su iskazala interes za izdavanje garancija prvenstveno u oblasti energetike, zdravstva i za Olimpijski centar Jahorina.

Izvršavanjem svih planiranih kreditnih zaduženja, odnosno izdavanjem garancija RS za kreditna zaduženja za koja su resorna ministarstva iskazala interes, dostigla bi se razina izloženosti RS po izdanim garancijama u iznosu od milijardu i 484 milijuna KM, odnosno 13,44 posto BDP-a.

Opozicija je ukazivala da nije protiv takvih projekata, ali smatra da bi RS iz izvornih sredstava trebala financirati izgradnju cesta ili bar gondole na Jahorini u iznosu od devet milijuna KM.

Zastupnička rasprava je kao i mnogo puta do sada odstupala od točke dnevnog reda, uz međusobne optužbe opozicije i vlasti.

Nakon usvajanja ovih odluka zaključena je posebna sjednica entitetskog parlamenta./HMS/