RS: Evakuirano preko tri i po tisuće osoba

poplave, poplave, Neretva, Mostar, riba, varikina, Neretva
Iz Uprave Civilne zaštite RS-a saopćeno je da je na području općine Bijeljina evakuirano 2.800 ljudi, Zvornika 300, u Bratunacu 150, Novom Goraždu 250, Nevesinju 70, Bileći 54, Trebinju devetoro i u Foči četiri osobe.

Tijekom dana su iz rezervi Civilne zaštite dodijeljene pumpe za crpljenje vode i to po dvije općinama Bijeljina, Bratunac, Novo Goražde, Nevesinje i Bileća.

Crveni križ RS-a dostavio je općinama Foča i Novo Goražde po 30 paketa hrane i po 20 higijenskih paketa, Trebinju deset komada ćebadi, a općini Bijeljina 150 paketa hrane, 350 komada raznih konzervi, 150 higijenskih paketa, 240 kanistera za vodu od 10 litara, 60 pari gumenih čizama, 100 vreća za spavanje, 500 ćebadi i dvije pumpe za vodu.

Rijeka Drina se povlači u svoje korito, tako da se poplavljena površina i dalje smanjuje u mjesnim zajednicama Amajlije, Popovi, Dijelovi, Dvorovi i Batković.

U nižim dijelovima i depresijama, na zaplavljenim terenima, voda se zadržava, a na području mjesnih zajednica koje su u nagibu prema rijeci Savi voda se i dalje razliva i plavi mjesne zajednice Trnjaci i Dazdarevo.

Kada je u pitanju vrijeme od 16 sati, Civilna zaštita navodi da je vodostaj rijeke Save i dalje visok, 803 centimetra na mjernoj tački Rača.

Zbog visokog nivoa Save, primjenjuju se mjere intenzivnog nadgledanja vodozaštitnih objekata u Sektoru Semberija i priprema se podizanje nivoa dijela nasipa u Sektoru jedan u dužini od pet kilometara vrećama sa pijeskom.

U naselju Janja električna energija je uključena na svim trafo stanicama, a nastavljeno je dostavljanje hrane i vode za piće evakuiranom i ostalom ugroženom stanovništvu. Planirano je provođenje higijensko-epidemioloških mjera na terenima na kojima se vodalj povukla, a počelo je ispumpavanje vode iz prizemnih i podrumskih prostorija.

Na području općine Zvornik završena je sanacija i u tijeku je ispumpavanje vode iz podruma i poslovnih prostorija. U toku dana ugroženom stanovništvu su podijeljeni prehrambeni artikli i gumene čizme koje je dostavila Civilna zaštita.

U općinama Višegrad, Novo Goražde i Rudo stanje se normalizuje i u toku je sanacija posljedica poplava.

Općina Foča zatražila je pomoć u smislu angažiranja Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Foča s ciljem provođenja sanitarno-higijenskih i sanitarno-tehničkih mjera u naseljima i objektima radi sprečavanja širenja zaraze i drugih štetnih posljedica poplave.

Također, ta lokalna zajednica traži da im se osigura i ugalj drvo za 150 najugroženijih porodica, po pet metara kubnih, što ukupno iznosi 750 metara kubnih.

Vladi RS je predloženo da otvori poseban žiro-račun za pomoć ugroženim općinama, a ne da svaka otvara poseban.

fena