Romeo Zelenika, direktor KPZ Mostar: Nisam krio dokumente o Comi

Romeo Zelenika, Mostar, zatvor, Romeo Zelenika, kpz mostar, Romeo Zelenika, Mostar, zatvor, Romeo Zelenika, zatvor
Tražio je, kaže, da budu ispoštovani zakonski propisi, u kojima se jasno navodi da su zatvori ustanove od posebnog interesa, te da ulazak u njih nije dozvoljen bez sudske naredbe.

"Osuđenik Ilijašević uopće nije pobjegao, već se nije vratio sa dopusta, na koji je otišao sedmi put, i to naravno uz pribavljeno pozitivno mišljenje policije", kazao je Zelenika.

NN: Kako komentirate nedavni upad pripadnika Federalne uprave policije u KPZ Mostar i zašto dokumentacija o Dominiku Ilijaševiću Comi, kako navode iz FUP-a, nije dostavljena u prvi momenat?

ZELENIKA: Pod izgovorom da imaju dogovoren sastanak sa mnom, dvojica službenika FUP-a došla su u KPZ Mostar 23. listopada. Primio sam ih iako sam znao da sastanak nije dogovoren. Tražili su da im dam kopiju Ilijaševićevog dosijea, kopiju Zakona o izvršenju kaznenih sankcija (ZIK) FBiH i pravilnike o kućnom redu i unutarnjoj organizaciji KPZ-a. Službenicima sam odgovorio da je dosije osuđenog lica službena tajna shodno zakonu i da ga mogu dobiti kada nam dostave naredbu suda. Za ostale tražene akte rečeno im je da su dostupni u "Službenim novinama Federacije BiH" i na našoj internet stranici, te da je smiješno što to traže od nas. Dan kasnije, 24. listoada, u 14 sati u prostorije KPZ Mostar doslovno su upali službenici FUP-a, pojačani pripadnicima MUP-a HNŽ s naoružanjem, kršeći zakon koji propisuje da su zatvori ustanove od posebnog interesa za FBiH, te da ulazak u njih nije dozvoljen bez naredbe suda, suglasnosti resornog ministarstva i odobrenja direktora KPZ-a. Nakon što su ušli naoružani i tražili dosije, pokazujući naredbu Tužiteljstva BiH za prikupljanje dokaza, rečeno im je da uz tu naredbu dobiju i naredbu Suda BiH i da će im tada sve biti uručeno. Poslije rasprave, koja je trajala sat vremena i u kojoj su se službenici FUP-a neprofesionalno ponijeli, ne želeći da odlože oružje, napustili su prostorije KPZ-a uz prijetnju da će sutradan doći sa specijalcima u pretres. Službenici FUP-a pojačani specijalnom policijom dolaze u KPZ Mostar i to 28. listopada u osam sati ujutro. Ovoga puta imali su važeću naredbu suda, ali su odbili da odlože svoje oružje. Uposleni u KPZ Mostar su im dostavili svu traženu dokumentaciju uz potvrdu o izuzimanju. Napominjem, niti sam ja, niti bilo ko drugi iz KPZ Mostar kočio izdavanje bilo kakve dokumentacije, već smo tražili da ispoštuju važeće zakone u BiH.

NN: Kako komentirate optužbe i kaznenu prijavu protiv Vas za navodne teške kriminalne radnje?

ZELENIKA: Nikada nisam čuo da je protiv mene podignuta kaznena prijava, osim što sam u medijima saznao da je u osmom mjesecu ove godine FUP podnio Tužiteljstvu izvjeće o počinjenom kaznenon djelu za organizirani kriminal. Kako nisam upoznat sa sadržajem tog izvješća, osim u medijima, samo bih prenio riječi jednog policajca koji je zadužen da radi na mojoj diskreditaciji, a koji je izjavio i to pred svjedocima: "Nemamo mu dovoljno za lisica, al' povalit' ćemo ga". Napominjem da u FUP-u postoji grupa visokorangiranih službenika koja radi na "povaljivanju" i medijskom blaćenju Romea Zelenike iz njima, a i meni, poznatih razloga.

NN: Kažete da se protiv Vas vodi i medijska kampanja. Koji su razlozi za to?

ZELENIKA: Ima više razloga. Vlada FBIH je 1. lipnje ove godine imenovala direktore zatvora u Federaciji na mandat od četiri godine. Meni i još dvojici kolega tada je produžen mandat, a bilo je dosta zainteresiranih koji su željeli da mi se ne produži mandat. Moram napomenuti da već tri godine vodim aktivnosti na izgradnji novog zatvora zatvorenog tipa u Mostaru. Prva faza je već završena i to će biti najmoderniji zatvor u regionu. To je jedan od razloga. Početkom ove godine sa mnom su obavili razgovor predstavnici Vijeća Europe na temu da budem direktor novog državnog zatvora, koji se pravi u Istočnom Sarajevu, što takođe može biti jedan od razloga napada na mene.

Nezavisne novine