Ročište na sudu: Imamo šleper dokumentacije protiv Lijanovića

izbori 2010, Lijanovići, lijanovic, Jerko Ivanković Lijanović, NS radom za boljitak, lijanovic, izbori, Jerko Ivanković Lijanović, izbori 2010, NS radom za boljitak, parlament, lijanovic, BIH, većina, NSRzB, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivrednici, Jerko Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, ročište, sud bih, Jerko Ivanković Lijanović, prosvjed, prosvjedi, Široki Brijeg, knjiga, Lijanovići, Jerko Ivanković Lijanović, skrivanje, otrov, jerko lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, Lijanovići, Stipe Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, Stipe Lijanović
Oni se terete za organizirani kirminal u okviru kojeg su počinjena kaznena djela neplaćanja poreza, porezna utaja i uništavanje poslovnih kniiga pri čemu je država oštećena za 11, 6 milijuna KM.

Na ročištu, tužitelj Ismet Šušlić kazao je sutkinji kako ima brojne dokaze, odnosno šleper dokumentacije te da će u narednom periodu saslušati više od 100 svjedoka.

"Imamo dokaze o dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj te djelimočno rodbinski povezanoj kriminalnoj grupi. Ova kriminalna grupa imala je jedini cilj, a to je da ošteti državu neplaćanjem dažbina, kazao je tužitelj istaknuvši kako postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli pobjeći u Hrvatsku jer imaju hrvatsko državljanstvo, te da bi mogli utjecati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove.

Za Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića koje je opisao kao organizatore grupe, kazao je da bi oni boravkom na slobodi mogli nastaviti sa osnivanjem novih firmi na način kako su to radili u protekllim godinama, prenosi Srna.

Naime, Lijanovićima se stavlja na teret da su kao organizatori kriminalne grupe nakon što su 2002. godine u njihovoj firmi" Lijanovići" u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova produzeća koja bi preuzimala pogone, proozvodnju, repro materijal, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila, a ta nova bi opet stvarala dugove prema državi.

Među nabrojanim firmama su MI-MO, Farmer, Farmko, ZDI Produkt, Alten-Mit, Cora- Fin, Optimum.

Kazao je da su ostali osumnjičeni u ovom predmetu, za koje nije zatražen pritvor, već samo mjere zabrane, praktično priznali djela koja im se stavljaju na teret. To su Željko Mikulić, Zdravko Ivanković i Draženko Kvesić koji su kazali da su sve radili po uputama Lijanovića.

Odvjetnici Lijanovića i Bahilja, Nada Dalipagić i Davor Šilić izjavili su da se protive mjeri pritvora s obrazloženjem da za takvo nešto ne postoji nijedan konkretan razlog. Dalipagić je rekla da njeni branjenici nemaju razloga bježati "jer se radi o visokomoralmim osobama".

- Ovo da nije tužno bilo bi smiješno. Ovdje je došlo u potpunosti do zamjene teza. Bilo bi logično da se govori o organiziranoj grupi u u Upravi za neizravno oporezivanje BiH. Oni su nam prije 12 godina blokirali račune, pa je firma "Lijanovići" bila prisiljena da iznajmljuje imovinu- kazao je Jerko Ivanković Lijanović sutkinji te optužio Tužiteljstvo da ga želi spriječiti da sudjeluje u izbornoj kampanji koja je upravo počela.

- Vjerujte, meni bi pitvor bio nagrada, u odnosu na posao koji me čeka, ali građani nisu zaslužili da ne čuju to šta su dužnosnici NSRzB radili u protekle tri godine - kazao je.

Sutkinja Mašović je izjavila da Sud BiH ima rok od 24 sata da se odredi po zahtjevu Tužiteljstva BiH o mjerama pritvora.