Rezolucija o napretku BiH za snažnije reforme i federalizaciju

eu bih
...rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine koji je sastavio izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH, rumunjski zastupnik EPP-a Dan Preda. Na izvješće je podneseno 288 amandmana, a prihvaćena su i 24 kompromisna koji se odnose na 153 uložena amandmana. Među prihvaćenim amandmanima su i oni hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir sa supotpisnicima Bogdanom Wentom iz Poljske te slovačkim zastupnicima Annom Záborskom i Miroslavom Mikolášikom, te amandmani zastupnice Petir s hrvatskim zastupnicama Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić i Željanom Zovko.

U prihvaćenim amandmanima zastupnice Marijane Petir traže se potrebne reforme izbornog zakona koji će osigurati napredak BiH na putu k članstvu u EU, kao i osiguravanje jednakih prava svih triju konstitutivnih naroda. Zastupnica Petir duže vremena upozorava na neravnopravan položaj Hrvata u BiH s ostala dva naroda te kao rješenje vidi federalizaciju BiH, što i ova rezolucija prepoznaje kao model.

S obzirom na to da građani Mostara šest godina nemaju priliku ostvariti svoja demokratska prava i birati svoje lokalne predstavnike, amandmanom koji je usvojen inzistira se na žurnom poštivanju odluke Ustavnoga suda kojom se traži promjena izbornoga zakona kako bi se ostvarilo ovo pravo.

U amandmanima se naglašava i važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda prilikom odabira zakonitih političkih predstavnika na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zastupnica Petir naglašava potrebu depolitizacije pravosuđa, uključujući procesuiranje ratnih zločina, kao i jačanje neovisnosti pravosuđa te borbu protiv korupcije u pravosuđu, a motivirana prije svega nedavnim uhićenjima u Orašju i postupcima koji se vode protiv hrvatskih branitelja, premda je poznato da su Orašje branili i Hrvati i Bošnjaci. Upozorava na neprovođenje presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučajevima "Sejdić - Finci", "Pilav" i "Zornić protiv države BiH" te poziva na snažniji napredak u tom području, kao i jačanje funkcionalnog demokratskog društva u kojem su jednaka prava zajamčena svim konstitutivnim narodima i građanima u BiH.

Kad je u pitanju obrazovanje, a s obzirom na sustav „dvije škole pod jednim krovom" Petir poziva vlast na promicanje načela tolerancije i dijaloga ističući pravo svih konstitutivnih naroda na obrazovanje na vlastitom jeziku.

Prihvaćen je i amandman zastupnice Petir kojim se zahtijeva ulaganje značajnih napora za pravilnu i sustavnu primjenu i provedbu postojećih zakona kad je u pitanju zaštita okoliša. Njime zastupnica Petir izražava zabrinutost zbog nedostatka napretka u rješavanju problema prekomjernog i prekograničnog onečišćenja okoliša uzrokovanih poslovanjem rafinerije u Bosanskom Brodu kojim se ugrožava pravo građana na čist okoliš i na zdravlje u Slavonskom Brodu, na što je više puta upozoravala i što je postalo predmet svih rezolucija o BiH od kada je ona izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu.