FOTO/VIDEO  Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić: Naše diplome su priznate u Europi

Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, naša tv, Zoran Tomić
... a ujedno i trenutačni predsjedatelj Rektorskog zbora BiH. Korak po korak u svojoj karijeri ulagao je puno truda i vremena ka usavršavanju svojih primarnih kompetencija, a to su odnosi s javnošću i politička komunikacija. Mogao je birati mjesto svoga djelovanja, Zagreb ili neka druga svjetska metropola, ali se odlučio za zavičajnu Hercegovinu, za život i rad u Mostaru.

"Najveci izazov i uspjeh je dizajnirati vrijeme. Ja uistinu svaki dan čitam ili čitam i pišem, tako da ta sinergija donese rezultate koje na kraju donesu i knjige koje napišem", govori o svojoj radnoj etici rektor Tomić koji također voli promatrati i govoriti o stalnim promjenama u komunikaciji, bilo političkoj, medijskoj ili nekoj drugoj.

Svoje nastupe u medijima je reducirao u posljednje vrijeme u odnosu na zagrebačke dane kada je bio pod ugovorom velikih tv kuća kao analitičar. "Posvetio sam se više znanstvenom radu i pisanju, a onda je došao menadžment fakulteta i sveučilišta koji sa sobom nosi određene odgovornosti. Kako ne bi trpjela institucija u kojoj radim, da ne bi bilo kolizije s mojim stavovima. Treba dati prostora mlađima. Što se više eksponiraš, manje traje", znakovito dodaje Tomić.

O pojačanoj političkoj retorici govori kako je posljedica i izborne kampanje koja traje. Tvrdi kako nekada treba pustiti političare da komuniciraju na svoj način svome biračkom tijelu. "Političari koji se obraćaju više liberalnom ili urbanom političkom tijelu neće koristiti agresivnu ratnu retoriku koju koriste određene stranke. Neke bh političke stranke koje se nazivaju ljevicom nisu zaokružili svoje biračko tijelo i nisu se snašli unutra ove političke arene."

Govoreći u medijskoj sceni Tomić kaže kako u BiH praktično možemo govoriti o tri odvojena medijska entiteta. Oni malo utjecaja imaju na publiku van svog područja djelovanja, a tu je i stalni utjecaj politike. Teško je i novinarima u zapaljivom društvu slati jasne i objektivne poruke u javnost.

Drugi dio emisije bio je posvećen bitnoj temi Sveučilišta gdje je dolaskom na rektorsko mjesto okupio mladi tim suradnika koje uvažava i potiče na konstruktivnu polemiku. "Naše Sveučilište ne mora sve iznova osmisliti, već može puno toga primijeniti iz dobrih praksi drugih obrazovnih ustanova."

Odbacuje tvrdnje kako oko Sveučilišta postoje tzv. zidovi. Dapače, ističe odličnu suradnju s drugim rektorima u BiH s kojima se jača suradnja. "Ne zanimaju nas politikantski pogledi, mi imamo jasan cilj gdje želimo biti u budućnosti", dodaje.

Iako se rektora Tomića često svrstava kao čovjeka HDZ-a BiH, ali on drži da je suradnja nužnost, a u tu suradnju moraju biti uključeni gospodarski, obrazovni i politički elementi društva.

"Zahvaljujući činjenici da smo obavili međunarodnu akreditaciju, mi smo u ovom trenutku priznati u Europi, kao i naše diplome." BiH ima problem da nije ušla u europsku agenciju za kvalitetu visokog obrazovanja te je Hrvatska obavijestila svoja sveučilišta i shodno tome se mostarsko sveučilište izborilo za priznavanje svojih diploma. "Mi s tom činjenicom ne želimo raditi sebi PR i stalo nam je da i druge visokoobrazovne ustanove u BiH budu jednakopravne u tome, a to najviše ovisi od državne Agencije za unapređenje kvalitete i visokog obrazovanja", zaključuje.

Rektor Zoran Tomić je govorio i o budućnosti Sveučilišta koja planira ići prema interdisciplinarnim studijima, studijima na engleskom jeziku kako bismo bili otvoreni za studente iz svih krajeva, također je dao svoje mišljenje o mitu, psihozi odlaska iz BiH na koju utjecaja ima plasiranje straha umjesto vrijednosti.

Emisiju u cijelosti pogledate u video prilogu.