Rekordan broj prijava političkih subjekata za izbore

Rekordan broj prijava političkih subjekata za izbore

Kako je na otvaranju dvodnevne konferencije rečeno, ovo je prilika da se razgovara s predstavnicima općinskih i gradskih izbornih komisija, odgovori na njihova pitanja i upozna ih se s podzakonskim aktima, ali i da se detaljnije razgovara o unapređenjima u aplikacijama za unos rezultata.

Radi se o aplikacijama koje je napravio SIP u suradnji s Misijom OESS-a u BiH koji je angažirao IT stručnjake iz BiH u smislu bolje kontrole i zaštite te efikasnosti sustava.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić podsjetila je da je SIP već duboko u pripremama za izbore te da je pristigao rekordan broj prijava političkih subjekata i danas u 16.00 sati ističe rok za prijavu koalicija, a do sada je stiglo više od 10.000 prijava iz inmozemstva, dodajući da su do sada tri koalicije podnijele zahtjev.

Kada je riječ o izborima zakazanim za 7. listopada, predsjednica SIP-a Hadžiabdić naglasila je da će biračka mjesta toga dana biti zatvorena u 19 sati, a za četiri razine vlasti će se brojati glasovi i za sada nema elektronskih strojeva i skenera za brojanje listića na glasačkom mjestu i sve se i dalje radi ručno.

- U smislu zaštite pokušavamo pronaći metode da smanjimo manipulacije u onom broju od pet posto biračkih mjesta na kojima smo do sada imali probleme.Na 95 posto biračkih mjesta očekujemo rezultate oko ponoći kada smo po zakonu obvezni objaviti ih - kazala je.

Rezultati će se s razine općinskih izbornih povjerenstava prenositi u SIP i bit će dostupni kao što je bilo i na lokalnim izborima kada su prvi put rađena ta unapređenja, a sada je završena aplikacija koju treba predstaviti općinskim izbornim povjerenstvima i obučiti kadar koji će unositi podatke.

Hadžiabdić je napomenula da postoje pojačani sustav kontrole na razini općinskih izbornih povjerenstava za unos rezultata i bolji i transparentniji pristup svim podacima od SIP-a i bolju kontrolu i zaštitu, a obrasce su nastojali pojednostaviti te je Hadžiabdić najavila da će biti još nekih novina do dana izbora.

Hadžiabdić je odbacila tvrdnje da že u BiH biti angažirani IT stručnjaci iz Rusije, napominjući da SIP ima potpisane tipske memorandume s deset zemalja među kojima su Rusija, Ukrajina, Indonezija, Malezija i Turska.

Kada je u pitanju memorandum s Rusijom napomenula je da je on potpisan 2010. godine, a od 2015. godine sve memorandume odobrava Predsjedništvo BiH.

- Naš sustav nikad nije hakiran iako je bilo pokušaja. I do sada je bio dobro zaštićen i pokazao je da izbori nisu bili hakirani.

Ovim izborima ulažemo dodatne napore da to sve osiguramo jer je riječ o potpuno nepristupačnoj mreži - istaknula je, izražavajući nadu da ni na ovim izborima neće biti problema.

Okupljenima se obratio i šef Ureda Vijeća Evrope Drahoslav Štefanek naglasivši da je Vijeće Europe suorganizator ove konferencije koja ima za cilj informirati ključne aktere izbornog procesa o izmjenama u podzakonskim aktima, ali i da razmijeniti iskustva i probleme.

- Svjesni smo teškog političkog konteksta uoči ovih izbora, a sve zbog odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, kao i u slučaju Pilav.

Državni Parlament još uvijek nije pronašao rješenje kako riješiti provedbu presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić - podsjetio je, dodajući da nema pomaka ni kada je u pitanju provođenje izbora u Mostaru.

Mišljenja je da će u nedostatku rješenja u parlamentarnim tijelima na državnom i entitetskim razinama više pritiska i odgovornosti biti stavljeno na SIP BiH, dodajući da članovi općinskih i gradskih poovjerenstava imaju veliku odgovornost u provođenju izbora.

- Vi ste oni koji provjeravaju glasačke kutije, koji verificiraju glasače koji prate čitavu provedbu izbora u općini ili gradu i na kraju krajeva vi ste oni koji broje glasačke listiće.

Vaš rad će pratiti niz lokalnih i stranih promatrača, a posebno organizacije kao što je Koalicija Pod lupom ili organizacija OESS-a - zaključio je Štefanek.

Tijekom trajanja konferencije bit će obrađeno nekoliko tema poput vremenskog plana izbornih aktivnosti, bit će razgovora i o imenovanju biračkih odbora, akreditiranju promatrača, prijemu izbornog materijala te pravilnom objedinjavanju izbornih rezultata.

večernji.ba