Rekonstrukcija vlasti na čekanju: Većina bh. političara na Jadranu

odmor, godišnji odmor, opuštanje, vlasti, BIH, političari, odmor, odmor, godišnji odmori, godišnji odmor
Ove godine dio političara je već otišao na godišnji odmor, dio to tek planira, a pojedini čak niti ne znaju, kako tvrde njihovi predstavnici, hoće li promijeniti sredinu ili će pak radno provesti ovaj dio ljeta.

U ovome dijelu godine praktično druge teme zamjenjuju, inače po sadržaju i količini vijesti, nezamjenjive političare. Oba doma državnoga Parlamenta već su započeli trotjedni kolektivni godišnji odmor, dok će u federalnom Parlamentu, zastupnici službeno odmarati tek dva tjedna, iako je prva sjednica najavljena za kraj kolovoza, piše večernji list.

To je i svojevrstan barometar političkih događanja, pa se sa sigurnošću može reći i da će se i rasprave oko rekonstrukcije vlasti nastaviti tek kada se nešto malo spusti vanjska temperatura, dakle s početkom mjeseca rujna. Većina koja nam je bila spremna povjeriti gdje će i s kim provesti svoje vrijeme potvrdila je da je Jadran daleko najomiljenija destinacija.

Iako u Uredu člana BiH Predsjedništva Željka Komšića nisu željeli govoriti o ‘privatnim pojedinostima' ipak su potvrdili da će i ove godine godišnji odmor provesti na ‘hrvatskome Jadranu'. Njegov bošnjački kolega još ništa nije isplanirao. U njegovu sarajevskom Uredu izvijestili su da se nalazi na službenome putovanju u Turskoj gdje je otišao na poziv predsjednika Gula i premijera Erdogana.

"Gospodin Izetbegović nije još planirao godišnji odmor, točno vrijeme kada će ili gdje ići", rekao je za Večernji list voditelj Ureda za odnose s javnošću Dženan Selimbegović. U Uredu srpskog člana BiH Predsjedništva Nebojše Radmanovića nisu pak mogli govoriti o pojedinostima godišnjeg odmora.

Istodobno, od bliskih suradnika njegova stranačkoga šefa i predsjednika Republike Srpske se doznaje kako Milorad Dodik još nije donio nikakvu odluku oko toga.

"Još ne zna hoće li uopće bilo gdje ići", rekao je bliski Dodikov prijatelj. Za razliku od njega predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je da će svaki trenutak odmora provesti sa suprugom i kćerima. Ovoga puta će sjeverniji dio Jadrana zamijeniti s južnim dijelom te će biti ‘vrlo blizu BiH'.

Potpredsjednik Zastupničkog naroda i čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić tradicionalno će biti s obitelji te se malo posvetiti i obvezama djeda. Otoci na Jadranu su njegova standardna destinacija. Slično je i s čelnikom SDA Sulejmanom Tihićem koji će sa suprugom Jasminkom ljetovati na sjevernom Jadranu gdje će provesti desetak dana. Predsjednik PDP-a punit će baterije u Crnoj Gori, gdje odlazi u maleno mjesto Kamenare. Tamo je naslijedio obiteljsku kuću, a vrijeme će provesti s obitelji.