Rekonstrukcija Federacije BiH: Broj županija smanjiti na tri do pet

... a u pogledu racionalnosti predlaže se smanjivanje broja županija, s deset na tri do pet.

Proces će se odvijati u 2013. godini između dvije etape izbora. Iako zapadne diplomate navode kako ne postoje konkretni prijedlozi autora ove inicijative, Večernji list saznaje da postoji okvir koji je za sada vodilja.

Prvi cilj rekonstrukcije je da se osigura jeftinija država, drugi cilj je da se Hrvati osjećaju ravnopravnijim nego što su to objektivno danas, a treći cilj je da se na izvjestan način Bošnjacima potvrdi dominantan utjecaj.

Prema najavama trebala bi se ojačati uloga entitetskih institucija, parlamenta i vlade, te je moguće i povećanje broja resora za koje su nadležne entitetske vlasti. Prema navodima zapadnih diplomata, do sada su obavljeni razgovori s većinom političkih predstavnika u BiH od kojih je zatraženo da istaknu svoje stavove oko mogućih gledanja na buduća rješenja.

Zamišljeno je da se pripreme koje bi donijele promjene granica unutar Federacije odvijaju u tri faze, tvrde zapadne diplomate. Nakon što se obave razgovori s političkim strankama, uslijedilo bi isticanje načelnih prijedloga i javna rasprava, te na kraju izravni politički pregovori između najvažnijih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka.

Zastupnica Europskog parlamenta i članica Povjerenstva za jugoistočnu Europu Doris Pack odranije je zagovarala promjenu broja županija u Federaciji BiH. "Previše općina, deset županija, sve u svemu oko 160 ministara i njihovog osoblja. Zamislite koliki je to trošak za jedan tako maleni entitet", navela je Pack.