Recept za dogovor političara u BiH: Ako ne formirate vladu nema plaće!

BIH, recept, plate
Vjekoslav Bevanda bit će budući mandatar Vijeća ministara BiH , potvrđeno je danas iz HDZ-a BiH, dan nakon što je šest najjačih stranaka objavilo da su konačno postigli dogovor o formiranju vlasti na državnoj razini.

Premijer Bevanda

Vjekoslav Bevanda je u prošlom mandatu bio ministar financija Federacije BiH. Tada je bio imenovan kao nestranački kadar, kasnije učlanio u HDZ BiH, a slovi za financijskog stručnjaka.

Kada to više nitko nije očekivao, lideri šest glavnih stranaka u BiH postigli su istodobno dogovor ne samo o vladi, nego i o dva zakona koje traži EU, i o osnovama proračuna za 2012., na osnovi čega će se nastaviti financiranje institucija od 1. siječnja.

 

Glavni ustupak napravio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je nakon 13 mjeseci odustao od zahtjeva da njegova stranka, kao relativni pobjednik izbora, imenuje mandatara.

Kako je sada bio red da državnu vladu vodi Hrvat, HDZ BiH je inzistirao da ga oni imenuju, s obzirom na to da je drugu bitnu hrvatsku poziciju, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ponovno osvojio SDP-ov Željko Komšić.
Pritisak EU izaslanika

Ako dogovor zaživi, to će biti prvi put u povijesti da su domaći političari u BiH postigli dogovor na temelju uzajamnih kompromisa, i to bez međunarodnih pregovarača, diplomatskih pritisaka i zavrtanja ruku.

Glavno je pitanje kako su političari sada uspjeli dogovoriti u dva-tri sata ono o čemu su neuspješno pregovarali dulje od godinu dana, kaže Tanja Topić, analitičarka zaklade Friedrich Ebert koja tvrdi da je ipak postojao tihi pritisak Ureda posebnog izaslanika EU.

- Drugi bi razlog bio financijski i ekonomski sunovrat na svim razinama i strah od socijalnih nemira, a treći najava da od Nove godine novac od carina i indirektnih poreza neće biti dijeljen entitetima sve do formiranja nove vlade - tumači Tanja Topić

izvor: jutarnji list