Razvojačeni dobivaju prava 1. srpnja, očekuje se 20 tisuća korisnika

branitelji, HRS, HVO, Lipanjske zore, Lipanjske zore, HVO, HVO, govor, dijete, branitelj, Posušje, HVO, Hrvatska, prava branitelja, branitelji, HVO, pismo, branitelji, deložacija, polaganje vijenaca, branitelji, HVO, branitelj, Kupres, dom branitelja, rujani, Livno

Ako sve bude išlo po planu, razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji od 1. srpnja mogu računati na ostvarivanje više prava koja proizlaze iz novog zakonskog rješenja koje je Vlada jučer na sjednici u Mostaru utvrdila i poslala po žurnom postupku u parlamentarnu procedurul, piše Večernji list BiH. Uz prijedlog zakona, Parlamentu Federacije bit će upućen i prijedlog rebalansa proračuna FBiH za 2019. godinu, a nakon sjednice ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salko Bukvarević pozvao je zastupnike u federalnom Parlamentu da usvoje zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Rebalans
Objasnivši kako je uz ovaj prijedlog Vlada usvojila i zaključak u kojem se zadužuje Federalno ministarstvo financija da pripremi rebalans proračuna, Bukvarević je naglasio kako je Vlada stava da se zajedno u parlamentarnoj proceduri nađe ili na istoj sjednici usvoji, prije svega, rebalans proračuna Federacije BiH za 2019. godinu kako bi se osigurala adekvatna sredstva i kako bi primjena ovog zakona počela od 1. srpnja 2019. kako je to zahtjev branitelja. Govoreći o razvojačenima koji će biti obuhvaćeni ovim zakonskim rješenjem, Bukvarević je naveo kako je tu riječ o oko 20 tisuća branitelja, a objasnio je i kako je za realizaciju zakonskog rješenja tijekom jedne godine potrebno osigurati dodatnih 50 milijuna maraka. Istodobno, na sjednici Vlade usvojen je i zaključak da nakon što se izglasuje navedeni zakon, prestaje vrijediti sporazum s predstavnicima branitelja o dostignutom opsegu prava i sredstava za braniteljsko- invalidsku zaštitu jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja.

Kao što je vidljivo iz Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, branitelji mogu računati na prioritet pri zapošljavanju, zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, topličko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a.

Novčana naknada
Među pravima je ono koje se odnosi na egzistencijalnu novčanu naknadu, a koju će moći ostvariti razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i više, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene i koji nemaju nikakvih drugih prihoda. Prijedlogom je također osigurano prijevremeno povoljnije umirovljenje i dulji godišnji odmor po osnovi sudjelovanja u oružanim snagama. Uz ta prava, propisana je i objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava na web-stranici Ministarstva branitelja. Razvojačenim braniteljem se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, Armije BiH i policije nadležnog tijela unutarnjih poslova, koji je sudjelovao u pripremama za obranu ili u obrani BiH od 18. 9. 1991. do 22. 4. 1996. godine, a minimalno godinu dana.