Ravno do dna: BiH najsiromašnija zemlja Europe!

... pojedinih zemalja Europske unije zabilježene su i u 2012, pa su Luksemburžani ponovo zauzeli poziciju najbogatijih, a Bugari najsiromašnijih građana Unije, pokazale su preliminarne procjene europske statističke službe Eurostat, pišu nezavisne.com.

Prema podacima Eurostata, najveći bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći zababilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 47 odsto.

Osim zemalja članica, Eurostat je izradio i procejne za Hrvatsku koja će uskoro i zvanično postati 28. članica Unije, ali i četiri zemlje kandidatkinje - Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju - kao i za dvije moguće zemlje kandidata Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Od zemalja iz regiona, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći očekivano ima Hrvatska i on iznosi 61 posto prosjeka EU. Crna Gora je na drugom mjestu na nivou od 42 posto prosjeka EU.

Srbija i Makedonija nalaze se na nivou od 35 posto, Albanija 30 posto, dok je Bosna i Hercegovina na nivou od 28 posto europskog proseka, pokazuju podaci Eurostata.

Ipak, među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU (ne računajući Hrvatsku koja će za nekoliko nedjelja postati članica EU), najviši BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovine moći imala je Turska - 56 posto prosjeka EU.

Luksemburg i dalje ubjedljivi lider

Iako su građani Hrvatske najbogatiji u regionu, na skali članica EU ne stoje baš najbolje. Hrvatska je na dnu skupine zemalja koje još čine Litvanija, Estonija, Poljska, Mađarska i Letonija, a čiji je BDP po stanovniku između 30 i 40 posto ispod europskog prosjeka.

Jedine članice EU koje se nalaze iza Hrvatske su Rumunija i Bugarska. Ponovo su u 2012. imali BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći nešto više od 50 posto ispod prosjeka Europske unije (Rumunija 49 posto, Bugarska 47 posto europskog proseka).

S druge strane, Luksemburg je i u 2012, kao i u prethodnoj godini, imao više od dva i po puta veći BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći od prosjeka EU.

Tko su bogataši van EU?

Eurostat je izradio i odgovarajuće procjene za Island i Norvešku, u grupi članica Europskog područja slobodne trgovine (EFTA).

Po njihovim podacima norveški BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći u 2012. bio je gotovo dvostruko veći od prosjeka EU. Islandski je bio nešto više od 10 oposto veći od prosjeka EU.

Uz veliki zaostatak za Luksemburgom slijede Austrija, Irska, Nizozemska i Švedska, s BDP-om po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći oko 30 posto iznad proseka EU-a u 2012.

Njemačka i Danska zajedno s Belgijom i Finskom čine skupinu zemalja čiji je BDP po stanovniku prošle godine bio od 15 do 25 posto iznad prosjeka EU-a. U Velikoj Britaniji i Francuskoj on se kretao oko 10 posto iznad prosjeka EU.

Prosječni BDP po stanovniku u EU imale su Italija i Španjolska, dok je ciparski bio oko 10 posto ispod prosjeka.

U Malti, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj i Portugalu BDP po stanovniku bio je 2012. od 14 do 25 posto ispod prosjeka Europske unije.

Kako bi još preciznije opisao stvarni životni standard domaćinstva u EU, Eurostat je osim BDP-a po stanovniku, koji po njima zapravo odražava nivo privrednih aktivnosti, upotrebio i alternativni pokazatelj stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku.

I po tom pokazatelju Luksemburg je u 2012, kao i u 2011, zauzeo poziciju zemlje čiji su građani u promatranom razdoblju imali najviši standard u EU, i to 41 posto iznad prosjeka EU. Najniži standard su i po tom pokazatelju imali građani Bugarske, 51 posto ispod prosjeka EU.