Ravnateljica zapošljavala po rodbinskoj i stranačkoj liniji?

Dom zdravlja, Bihać, azra hasić šehić

U pismu se tvrdi kako je ravnateljica Hasić-Čehić u potpunosti privatizirala ovu zdravstvenu ustanovu, a zapošljava isključivo po rodbinsko-stranačkom principu.

Tri dežurstva

"Zaposlila je kćerku poznatog zapovjednika Hodže, sina svog potrčka, sestre Zlate Hajrulahović, snahu Mirse Kurića, svima poznatom po aferi s novim gradskim trgom, a koju istražuje Tužiteljstvo USK. Kurićevu suprugu Ismetu imenovala je za pomoćnicu direktora za financije, pravi čistku među ljekarima s kojima nije u dobrim odnosima. Njena godišnja plaća je 56.000 KM, a ljekara specijaliste 16.800 KM, dok su plaće vozača i nekih drugih struka više od ljekarskih, što je apsurdno. Ravnateljica čak i dežura i tako sebi povećava plaću", navodi se u pismu.
Ravnateljica bihaćkog Doma zdravlja u potpunosti negira navode iz anonimnog pisma. Za zapošljavanja kaže da nije morala raspisivati javne natječaje, jer joj to dozvoljava Statut Doma zdravlja, dok za svoju godišnju plaću kaže da i ne zna kolika je. Potvrdila je da ima, kako je rekla, svega tri dežurstva mjesečno.
"Što se tiče anonimnih prijava, ovo je treća, ali postoje institucije sistema koje mogu sve provjeriti i one to i čine", kaže dr. Hasić-Čehić.
S druge strane, dr. Orhan Džinić potvrdio je da postoje pritisci ravnateljice ne samo prema njemu već i prema njegovoj supruzi Almi, također ljekaru specijalisti.
"Ovo u vezi s plaćama je sigurno tačno, ja sam o tome javno govorio. Direktorica Hasić-Čehić je u prošloj godini primila 56.000 KM, ljekar specijalista 16.800, a vozač kola Hitne pomoći 18.500 KM, što je sramotno", kazao je Džinić.

Veliki pritisak

Nezvanično, u krugu Dom zdravlja čulo se za velike pritiske koje trpi i dr. Vezira Talakić-Fazlić, inače lošeg zdravstvenog stanja, te da je poznat animozitet koji ravnateljica Hasić-Čehić ispoljava prema njoj. Spomenut je i sukob s dr. Dejanom Dragišićem.

dnevni avaz