Ratni zločini nad Hrvatima u Bugojnu: Handžić otkriva ubice

Tužiteljica Slavica Terzić predala je na pisarnu Suda u utorak poslijepodne, pred kraj radnog vremena, sporazum o priznavanju krivice između Tužiteljstva BiH i optuženog Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. brigade Armije BiH i kasnije pomoćnika zapovjednika Operativne grupe Zapad 3. korpusa Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu.

Mlaćo i Cikotić

Handžić je poznat u javnosti i kao poslijeratni ministar unutarnjih poslova Srednjebosanske županije, a potom i šef interne kontrole FMUP-a od 1999. do 2002. godine, kada mu je komesar IPTF-a oduzeo akreditive za rad u policiji. Tužiteljica Terzić je jutros, na početku novog ročišta na suđenju za ratne zločine u Bugojnu, izvijestila o sporazumu Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Davorin Jukić. Sudije su odlučile da, na suđenju Gasal i drugi, koje traje već duže od tri godine, izdvoje suđenje Handžiću od nastavka suđenja za preostalu trojicu optuženih - Nisveta Gasala, upravnika logora za ratne zarobljenike na stadionu NK Iskra u Bugojnu; Musajba Kukavicu, zapovjednika straže u ovom logoru i Senada Dautovića, bivšeg načelnika policije u Bugojnu i zapovjednika Objedinjenog vojno-policijskog zapovjedništva tijekom sukoba u gradu Bugojnu. Očito je bilo zadovoljstvo optuženog Handžića i njegovog glavnog branitelja Fahrije Karkina dok je tužiteljica ostala suzdržana.


Sporazum između Handžića i Tužilaštva postignut je nakon dugotrajnih pregovora, koji su, prema pojašnjenju branitelja Karkina, imali neslužbeni i zvanični dio. Tijekom prvog dijela pregovora, Handžić je, uz suglasnost Suda BiH, dolazio u Sarajevo radi posjete odvjetniku Karkinu, a potom su zajedno odlazili u Tužiteljstvo. Konačno, prošlog petka tužiteljica Terzić je počela saslušavanje Enesa Handžića kao svjedoka u predmetu Dževad Mlaćo i drugi.


Vjeruje se da su u ovom predmetu za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu osumnjičeni, prije svega, Dževad Mlaćo, kao bivši predsjednik Ratnog predsjedništva SO Bugojno i Selmo Cikotić, aktuelni ministar obrane Vijeća ministara BiH, koji je tokom 1993. i 1994. godine bio zapovjednik Operativne grupe Zapad sa sjedištem u Bugojnu. Mlaćo i Cikotić su, na prijedlog odbrane Enesa Handžića, prije godinu svjedočili na suđenju Gasalu i drugima. U oba slučaja njihovo pojavljivanje u sudnici je dovelo do javnog otkrivanja tako inkriminirajućih dokaza da je Sudsko vijeće i Mlaći i Cikotiću dodijelilo posebne pravne savjetnike, koji su ih svojim savjetima sprječavali da daju izjave koje bi dovele i do njihovog kaznenog gonjenja.
Mogućim prelaskom Handžića sa mjesta za optužene na mjesto za svjedoke stvara se potpuno nova situacija u bugojanskoj istrazi Tužiteljstva BiH. Za sada javnosti nije dostupan sadržaj sporazuma kojeg su sklopili Tužilaštvo i Handžić. Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, Handžić će biti kažnjen sa 5 godina zatvora u zamjenu za izjavu koju je dao Tužilaštvu kao svjedok. Sam sudija Davorin Jukić zatražio je od tužiteljice Terzić da se razjasni, prije nastavka suđenja, da li će Handžićeva izjava biti dostupna javnosti ili ne. Osim toga, sudija Jukić je pitao tužiteljicu da li su kontaktirane obitelji nestalih Hrvata iz Bugojna i da li su upoznate sa svojim pravima na odštetu.

oslobodjenje.ba