Ratne donacije BiH : kamo je ‘nestalo’ sto milijardi KM

pomoć, korupcija, HSP BIH, Zvonko Jurišić, krediti, jamci, banke, krediti, BIH, krediti, Radmila Mihić, kreditni rejting, falsificirane kreditne kartice, prevara, franak, rast, siromaštvo, kreditni rejting, javni dug, rejting države, krediti, banke, demant, banka
Različite su procjene i kreću se od pedeset do čak stotinu milijardi KM.

U dvije studije koje su urađene, jedna 2001., a druga 2007. godine, utvrđeno je kako je u razdoblju od 1992. godine do 2000. godine, u različitim oblicima BiH dobila pomoć vrijednu između 71 i 81 milijardu dolara. Žarko Papić, direktor Neovisnog ureda za humanitarna pitanja, za dnevnik “San” izjavio je kako nitko od BH parlamentaraca do sada nije tražio podatke iz te dvije studije.

Kazao je kako su u ukupnu svotu ušli humanitarna pomoć, pomoć izbjeglicama iz BiH u drugim zemljama te troškovi intervencije međunarodne zajednice.

Izvori podataka

- Kad je riječ o izvorima podataka, oni se mogu tražiti samo iz sekundarnih izvora, a problem je to što međunarodna zajednica nigdje nije imala konsolidiranu bilancu pomoći koja se daje BiH. Već i sama činjenica da to ne postoji, zanimljiva je za analizu.

To govori o potpunom odsustvu koordinacije međunarodnih agencija, bilateralnih donatora i o odsustvu interesa da se ta brojka uopće pojavi S- kazao je Papić. U svakom slučaju, može se zaključiti da je BiH po glavi stanovnika primila najveću međunarodnu financijsku pomoć u povijesti.

Naravno, ne treba imati iluzije da je sva ta pomoć završila kod građana BiH, tj. da nije bilo i svakojakih malverzacija kad je u pitanju njezina distribucija, ali i da oni koji su je dodjeljivali nisu uzimali za sebe dio te pomoći, a ona se u konačnici “knjižila” kao pomoć BiH. Tek 2000. godine, kazao je Papić, ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pokušalo je doći do godišnje pomoći koju je primila BiH. 

- Međutim, ti su podaci nepotpuni jer oni prate samo ono što je utemeljeno na bilateralnim međunarodnim sporazumima, a velika količina pomoći dolazila je izravno, bez sporazuma. Primljena je ogromna pomoć, a potpuno je druga tema njezino neučinkovito korištenje i svi aspekti korupcije koji su se vezivali za to - kazao je Papić.

Pomoć i - korupcija

Parlamentarno povjerenstvo za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava već više od godinu dana pokušava utvrditi kako je taj novac trošen. Papić je izrazio sumnju kako je do preciznih podataka teško doći iz domaćih izvora. - Bolje bi bilo tražiti podatke o pomoći koju su donatori poslali u BiH.

Tu se mogu naći podaci jer je veliki dio pomoći, osobito u prvih pet godina poslije rata, išao izravno, bez ikakve veze s domaćim vlastima. To ne znači da taj novac nije zloupotrijebljen na različite načine, ali nije išao preko ministarstava - pojasnio je Papić.

Također je ukazao i na još jedan aspekt priče oko donacija BiH, a tiče se međunarodne pomoći i korupcije, odnosno da nije problem samo u domaćim lopovima, nego i u stranim lopovima, barem iste veličine. 

- Kao što je odavno analitički ustanovljeno, zemlje koje primaju veliku financijsku pomoć sa strane, izložene su korupciji i ta korupcija ima domaću i stranu komponentu – ustvrdio je on.

SLOBODNA DALMACIJA