Rat u BiH ostavio dramatične posljedice po Crkvu

...može se mjeriti tek s onima kakve su po katolike u njoj imali turska okupacija BiH u XV. stoljeću ili Bečki ratovi od 1683. do 1699. godine, kazao je utorak u Sarajevu Franjo Marić, urednik knjige „Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine", što ju je izdala Biskupska konferencija BiH.

Knjiga, koja je svoje prvo predstavljanje doživjela u Zagrebu, u utorak je predstavljena i sarajevskoj publici, a njezin urednik Marić istaknuo je kako je ona nastala kao rezultat trogodišnjeg mukotrpnog rada čiji je cilj bio precizno zabilježiti što je protekli rat učinio Crkvi u BiH.

"Ovo je ujedno naše nastojanje da se obranimo od onih koji bi pokušali nijekati našu povijest", kazao je Marić dodajući da, ukoliko se ne zapiše što se točno dogodilo, drugi će biti u prilici pisati svašta.

U knjizi su prikupljeni brojčani pokazatelji o stanju 283 katoličke župe u BiH 1991. godine i početkom 2011. godine uz obilje fotografija koje svjedoče o razornim posljedicama koje je rat ostavio na crkve, samostane, župne kuće pa čak i na groblja.

Prema preciznim podacima svih župnih ureda, broj katolika u BiH je tijekom proteklih dvadeset godina prepolovljen.

Od njih 835 tisuća, koliko ih je u toj zemlji živjelo uoči rata, sada ih je ostalo tek nešto više od 440 tisuća.

Pri tom je prava katastrofa zadesila katolike koji su živjeli na području današnje Republike Srpske, jer ih je s toga teritorija nestalo čak 92 posto.

U Federaciji BiH katolika je manje za 34 posto.

Posebice zabrinjava podatak da je, unatoč ratu, katolika u BiH koji su uglavnom Hrvati bilo više 2001. godine nego deset godina kasnije.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je kako je ova knjiga dokument koji svjedoči o jednom vremenu i zbivanjima koja su ga pratila.

"Ne želimo plakati nad ovim stanjem, no ne želimo ga ni skrivati", kazao je kardinal Puljić na promociji u Sarajevu, dodajući kako će Crkva nastaviti davati nadu no istodobno očekuje od odgovornih ljudi u vlasti da razmisle o prikupljenim podacima i nešto u svezi s tim poduzmu.

"Mi nećemo odustati od toga da Katolička crkva ostane i opstane u svom poslanju u ovoj zemlji", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Hina