Raste broj oboljelih od svinjske gripe

Za sada su dva pacijenta, koja su smještena na Odjelu za intenzivnu internističku terapiju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u kritičnom stanju, kazala nam je glasnogovornica centra Biljana Jandrić. I broj registriranih oboljelih od virusa H1N1 je povećan. Na Odjelu za infektivne bolesti u Sarajevu sada leži 10 oboljelih od virusa, kazala je Jandrić i dodala da se za još sedam osoba čekaju rezultati testova, ali da se sumnja da su zaraženi svinjskom gripom.

Novi slučajevi

"U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutačno leži 12 osoba za koje je potvrđeno da su zaraženi virusom, a ostali su još na pretragama", kazala je jučer Jandrić. Broj pacijenata primljenih na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, sa simptomima gripe tipa H1N1 povećao se jučer s pet na sedam.

Kako se doznaje u UKC-u Tuzla, pacijenti nisu životno ugroženi. Izvršeno je testiranje i čekaju se rezultati testova, a hospitalizirani su s područja Tuzle, Lukavca, Živinica i Brčko Distrikta. U Republici Srpskoj nema evidentiranih novih slučajeva zaraze virusom H1N1, potvrdila je glasnogovornica Instituta za zaštitu zdravlja RS-a Milka Mrđa. Ona podsjeća da su u Kliničkom centru Banja Luka hospitalizirane četiri osobe, od kojih je za jednu potvrđeno da je zaražena virusom H1N1, a za ostala tri se čekaju rezultati analiza s Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" u Beogradu. Infektologinja u bolnici Kasindo u Istočnom Sarajevu Žanka Eranović rekla je da su hospitalizirana dva pacijenta sa simptomima gripe i upalom pluća kao komplikacijom, ali da testom nije potvrđena prisutnost virusa H1N1.

Simptomi

Liječnici upozoravaju da se virus brzo širi te da se građani moraju prilikom pojave prvih simptoma obratili liječnicima. Širenju gripe, napominju, pogoduje visoka temperatura zraka, jer virus obične ili nove gripe, kao i svi drugi virusi, na minusima miruje, dok se na visokoj temperaturi ponovno probude i počnu se razmnožavati. Simptomi nove gripe su groznica, kašalj, upaljeno grlo, bol u tijelu, opća slabost, osjećaj hladnoće, proljev i povraćanje. Građanima se preporučuje izbjegavanje kontakta s osobama koje vidno imaju simptome prehlade, uzimanje mnogo tekućine i vitamina i održavanje higijene.

U Hrvatskoj od gripe umrle tri osobe

U Hrvatskoj je umrla i treća osoba od virusa nove gripe A (H1N1), potvrđeno je iz Nacionalnog centra za influencu. Riječ je o četrdesetšestogodišnjem muškarcu koji je bolovao od kronične bolesti i za koga je virus gripe A(H1N1) bio koban. Preminuli je liječen u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Na intenzivnoj skrbi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" trenutačno je četvero oboljelih s upalom pluća kao posljedicom gripe, od kojih su dvije bolesnice priključene na respirator. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je dosad klinički potvrđeno 376 slučajeva gripe, a s terena su stigli podaci o 500-tinjak oboljelih iako je stvarni broj znatno veći, kaže epidemiolog dr. Bernard Kaić. Broj oboljelih i dalje raste pa se vrhunac epidemije očekuje za nekoliko tjedana.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba