Raste broj oboljelih od astme i alergijskog rinitisa u BiH

Raste broj oboljelih od astme i alergijskog rinitisa u BiH
U Republici Hrvatskoj od astme boluje 200 tisuća ljudi, a za Bosnu i Hercegovinu ne postoji astmatski registar bolesnika, rečeno je danas u Tuzli tijekom Petog svibanjskog alergološkog simpozija.

Načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla dr. Suad Dedić kaže da je u porastu broj oboljelih od astme i alergijskog rinitisa.

To možemo pripisati zagađenju okoliša, klimatskim promjenama, povećanim količinama oborina te otopljavanju planete, kaže Dedić.

Jedan od najvećih zdravstvenih problema u svijetu kod ljudi su upravo alergijske bolesti koje se i dalje šire. Istaknuti liječnici u danas su sa simpozija poručili da je na području TŽ sve više oboljelih, a da sustavnog rješenja još nema, iako alergije izazivaju i ozbiljna plućna oboljenja, a među oboljelima je i mnogo djece.

Alergije su suvremena bolest i pogađa najugroženiju populaciju, djecu. Alergije su postale svakodnevnica. Te bolesti su teške dijagnostički za otkriti, a terapijski je posebno kod djece, vrlo labilna, rekla je specijalistica iz oblasti pedijatrije UKC Tuzla dr. Fahrija Skokić.

Stoga liječnici zahtijevaju sustavno rješenje za alergijeske bolesti, jer su zdravstvene ustanove sve više napunjene djecom koja imaju potrebe za inhalacijama.

Ovakav simpozij je upravo jedan od osnovnih koraka da se problem alergijskih bolesti počne sustavno rješavati. Mi smo izloženi alergijama i u zimskom razdoblju kada imamo velika zagađenja, ali i u ovo proljetno kada se javljaju različite reakcije koje ugrožavaju zdravlje ljudi, rekao je ministar zdravstva u Vladi TŽ Bahrudin Hadžiefendić, prenosi Večernji.ba.

Jedna od najvažnijih činjenica kojoj bi se posebno trebalo posvetiti jeste da se alergijske bolesti mogu prevenirati, poručili su liječnici, stručnjaci iz različitih medicinskih znanosti.