VIDEO  Raspisani tenderi za izgradnju tunela na Ivan-Sedlu

tunel ivan sedlo

... LOT 2 tunel Ivan dužine 2 km. Istovremeno su raspisani i tenderi za usluge nadzora i tehničku pomoć na ovim dionicama autoceste, priopćili su iz ovog poduzeća. Rok za podnošenje prijava za sve tendere je 4. listopada 2018. godine.

Ukupna vrijednost investicije za izgradnju ove dvije dionice iznosi 235 milijuna eura, od čega je kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osigurano 120 milijuna eura, a kod Europske investicijske banke (EIB) 90 milijuna eura. Ostatak sredstava je osiguran putem granta kojeg je odobrio Investicioni fond za Zapadni Balkan.

Početak radova, kako navode u priopćenju, očekuje se na proljeće 2019. godine. Tunel Ivan pripada dionici između Tarčina i Konjica i nastavak je planirane dionice autoceste koji se završava sa mostom M2. Tunel je dvocijevni tunel sa dvije prometne trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo.

Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja sa magistralnom cestom M17, koja označava kraj ove dionice. Osim gradnje u Hercegovini, raspisani su tendari za izgradnju dionice Poprikuše-Nemila dužine 5,1 km.

Dionica Poprikuše - Nemila počinje sa petljom Poprikuše, prelazi preko postojeće magistralne ceste M17 i lokalne prometnice vijaduktom dužine 168 m. Poslije trasa ulazi u tunel Golubinja (dužine 3.500 m).

Dionica prelazi mostom dužine 218 m preko magistralne ceste i rijeke Bosne, prelazi preko željezničke pruge vijaduktom dužine 108 m. Nakon vijadukta poddionica se završava uklapanjem u slijedeću poddionicu Nemila - Vranduk, priopćeno je.