Raspisani lokalni izbori u BiH za 2. listopada

HDZ BiH, izbori, CIK, izbori, Sejdić i Finci, BIH, izbori, referendum, BIH, izbori, predizborna kampanja, CIK, izbor, Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, ankete, izbori, izbori, predsjednički izbori, BIH, HRS, izbori, HSP AS BIH, izbori, BIH, HRS, izbori, Mostar, izbor, Manjinski izbori , izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, hsp ante starčević, HSP dr. Ante Starčević, izbori u BiH, lokalni izbori u BiH, Ministarstvo uprave , glasovanje, registar birača, prijevremeni parlamentarni izbori, izbori, glasovanje, hrvatski državljani

Predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se izbori raspisuju za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u RS-u, 131 načelnika u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u RS-u (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), deset gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Šantić je istaknuo da SIP BiH nije mogao donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH od 26. studenog 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

- S tim da smo u današnjoj odluci također zaključili kako će izbori za izbor vjećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu zakonski uslovi - naveo je Šantić.
Za održavanje lokalnih izbora bit će potrebno oko osam milijuna KM. U proračunu institucija BiH osiguran je iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne da osiguraju jedinice lokalne samouprave.
- SIP BiH je sinoć u ponoć napravio presjek biračkog spiska. Ukupan broj birača trenutno u BiH sa sinoćnjim presjekom 3.345.486 birača - kazao je Šantić.