Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH!

vstv
... vijeća (VSTV) BiH u Mostaru izabran kao prvorangirani od ukupno sedam prijavljenih kandidata, javlja Dnevni avaz.

Podsjećamo, osim Debeveca, za ovu poziciju prijavilo se još šest kandidata, i to četiri sudije Suda BiH: Mira Smajlović, Izo Tankić i Tihomor Lukes i Branko Perić, te glavna tužiteljka Tužiteljstva Sarajevske županije Dalida Burzić i tužilac Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić.

Biografija novog predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. U Osnovnom sudu II u Sarajevu i Odvjetničkom uredu odvjetnika Žarka Bulića obavio je pripravnički staž, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 1990. radio kao stručni suradnik tog suda.

U periodu od 1995. do 2000. obavljao je poslove prevoditelja i savjetnika pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, a od 2000. do 2005. kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobraniteljstvu Općine Centar.

Od 2005. do 2008. godine obavljao je dužnost tužitelja Sarajevskog tužiteljstva u Sarajevu.

Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. travnja 2008., a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnog tima IPA projekta Vijeća Europe za borbu protiv cyber kriminala.

Za suca Suda BiH imenovan je 12. prosinca 2012.godine.