Raguž: Priznajmo poraz i čestitajmo pobjednicima

HDZ 1990, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HDZ 1990, HDZ 1990, dnevni list, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HDZ 1990, Slaven Raguž, Slaven Raguž, snijeg, Mostar, Slaven Raguž, HDZ 1990, Slaven Raguž, Mostar, FBIH, BIH
U autorskom članku objavljenom na službenoj stranici GO HDZ 1990. Raguž piše:

Prije nego netko objasni što to znači „bugarski vlak“, kamo ide, otkuda je došao, itd., mora se konstatirati jedno: HDZ BiH je pobjednik ovih izbora i ljudima treba čestitati to!

Matematika ne poznaje interpretaciju, rezultati su ti koji jesu, kako god netko došao do njih. Jeli bilo dovoljno vremena da se u općinska i gradska izborna povjerenstva postave neovisni ljudi, na mjesto stranačkih, kako bi se valjano i neovisno nadzirao izborni proces i spriječile malverzacije? Jeste! Jesmo li to uradili? Nismo! Jeli bilo mogućnosti raskrinkavanja prijave neovisnih kandidata i dogovora s kojekakvim strankama u cilju instaliranja svojih ljudi u biračke odbore i dirigiranje brojenja glasova? Jeste! Jesmo li ih u tome raskrinkali? Nismo! Da nastavim niz?

Zar 4 godine nisu bile dovoljne kako bi se spriječilo dovođenje i bugarskog, i rumunjskog, i moldavskog i bilo kojeg drugog istočnoeuropskog vlaka? Graniči s kukavičlukom i krajnjim licemjerstvom tražiti ikakve isprike i alibije za izborni debakl, a onda stidljivo govoriti da to „nisu nikakvi alibiji“. Dapače, nismo čak ni razočarani rezultatima, budući da „imamo zdrave i valjane ideale i vrijednosti“, samo nam malo šteka realizacija istih u realnome svijetu tzv. običnih ljudi, gdje nam je malo mandat od 4 godine. Stvarno je narod „ograničene pameti“, jer očigledno ne zna to prepoznati, piše ironično Raguž, te dodaje:.

-Poznati američki general iz dva Svjetska rata i onog korejskoga Douglas Macarthur, jednom prigodom reče: Budi ponosan, nesalomljiv i pošten u porazu, te ponizan i nježan u pobjedi.

HDZ BiH je pobijedio na izborima. Utakmicu smo izgubili. Pošteno im se to mora priznati, bez obzira na način do kojeg je došlo do pobjede. Čisto sumnjam da bi do ovakvog njihovog rezultata došlo da i narod nije bio u „bugarskom vlaku“. Narod je jedini mjerodavan i poslao nas je na remont.

Pozivanje na "bugarski vlak" i slične gluposti kao alibi za izborni neuspjeh ili optuživati narod da nije u stanju prepoznati našu poruku i program, neviđen je autogol i pljuska svima, osobito onima koji su nam dali svoj glas.

Ono što mi trebamo učiniti jest da svatko krene od sebe i svoje odgovornosti. U svakoj iole demokratskoj zemlji poraz i s manjim postotkom od kojeg smo mi izgubili na izborima, prouzročio bi  temeljite analize i promjenu struktura unutar stranke, na svim razinama, od vrha do dna. U protivnom, ovaj bugarski bi nam mogao biti zadnji vlak, zaključuje Raguž.