Raguž: Ogoljene namjere HDZ-a BiH

Slaven Raguž
... pa i koalicija sa Lijanovićima, jedinom strankom sudski osuđenom za terorizam, korupciju i kriminal, samo da se dođe na vlast.

Istaknuto je to u govoru predsjednika GO HDZ-a 1990 Mostar Slavena Raguža na ovotjednoj sjednici Središnjega odbora HDZ-a 1990 na kojoj je prekinuta koalicija s HDZ-a BiH. Također, na istoj je sjednici zatraženo i redefirniranje Hrvatskog narodnog sabora, ali je istaknuto kako HDZ 1990 neće izlaziti iz Vijeća ministara niti iz županijskih Vlada.

HNS istinska krovna institucija

Raguž je u svome govoru istaknuo kako se ni HDZ 1990 nije proslavila u izvršavanju obveza preuzetih unutar izvršne vlasti, no pokazali su, mišljenja je, dostojanstvo i poštivanje načela nacionalne politike, počevši od neulaska u Platformu, pa sve do definiranja načela i sudjelovanja u radu HNS-a.

-Koalicija HDZ BiH sa Lijanovićima i drugim strankama koje nisu članice HNS-a eklatantno krši načela HNS-a, ali to ne znači da trebamo sada dizati bijelu zastavu i pokopati projekt HNS-a nego znači da moramo preuzet barjak zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, jer očigledno oni to nisu nikada bili u stanju. Prema tome, HDZ1990 ne da ne smije napustiti HNS, nego HNS mora dići na jednu daleko višu razinu, kazao je Raguž, pojasnivši kako to znači da od virtualne organizacije koja je paravan sitničarskim interesima, HNS mora postati istinska vrhovna institucija hrvatskog naroda u BiH.

Za početak, smatra Raguž, HNS se mora registrirati na sudu, moraju mu se dati ime, prezime i adresa, moraju mu se dati uredi i mora se od HNS-a stvoriti krovna institucija kojoj se može obratiti bilo tko iz bilo kojeg kraja BiH za savjet i sugestiju kada je zaštita hrvatskih nacionalnih interesa u pitanju.

- Ako netko inzistira na drugačijim rješenjima, tj. napuštanje HNS-a, to znači da mu namjere nisu iskrene, te da je nešto drugo po srijedi, a znamo da dosta naših dužnosnika nije nazočilo sjednicama HNS-a, dapače otvoreno su ih bojkotirali kada je sve funkcioniralo kako treba između dva HDZ-a. HNS nema alternative, poručio je Raguž.

Lovrinović za razgovore

Istovremeno, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović u izjavi za portal Dnevno.ba izjavio kako mu nije jasno što znači prekid sporazuma o partnerstvu između dva HDZ-a, jer se i dalje zajedno ostaje u vlasti na svim razinama.

-Isto tako nastavlja se i daljnji rad u HNS-u. Ostaje nam vidjet što je se tu zapravo dešava. Nadam se da će odluke HDZ-a 1990 ostaviti dovoljno prostora za razgovor. Moramo vidjeti što je to ključni problem u odnosima dvije stranke, rekao je Lovrinović za Dnevno te dodao kako mu je uistinu žao što je došlo do prekida partnerstva između dva HDZ-a i to uoči izbora sljedeća godine.

-Nadam se kako će HDZ 1990 i dalje ostati na istom fonu kad je borba za hrvatsku ravnopravnost u pitanju. To je šansa da riješimo međusobne probleme, rekao je Lovrinović.

Raguž je, pak, naglasio kako je mostarska gradska organizacija HDZ-a 1990 od samoga početka bila protiv bilo kakvih koalicija sa HDZ-om BiH.

-Tada smo bili preglasani prvenstveno od strane onih koji su danas najglasniji u tezama da se ta ista vlast manje od godinu dana prije izbora napusti. To bi bio jedan skoro suicidalan potez. Treba ostati u vlasti, funkcionirati na svim izvršnim razinama, na djelu dokazati svoju političku autonomnost, pa braća ako smatraju da imaju tu snagu neka nas istjeraju, ali mi sami ne smijemo odlaziti. Idemo samostalno djelovati kroz izvršnu vlast, pa neka nas izgone ako mogu, rekao je Raguž.

Dnevno.ba