Radončić: Tihić, Nikšić i Lijanović su nesposobni i štite kriminal

... Civilne zaštite smijeni Alija Tihić, jer je Civilna zaštita iskazala dugogodišnju nesposobnost u suprotstavljanju tadašnjim snježnim padalinama, a konstantno se to događa i s poplavama te požarima - navodi se u izjavi ministra sigurnosti BiH i predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića.

- Kao nominalni šef Federalne civilne zaštite, Lijanović je tadašnju snježnu blokadu iskoristio da prvo, uz pomoć njegovog potpisa, kamioni s prehrambenim proizvodima koji su bili pod njegovom kontrolom i dio njegovog biznisa uđu u Sarajevo, pa je sada jasnije što cijelu priču i višegodišnji problem nabavke air-traktora prebacuje na drugoga. Vijeće ministara BiH nikada neće imati glas Fahrudina Radončića, koji tamo sjedi samo nekoliko mjeseci, da se air-traktori nabavljaju kao dio dogovora vladajuće strukture u Federalnoj vladi i Federalnoj civilnoj zaštiti i da se plaćaju mimo procjene eksperata iz protupožarne struke, avijacije te mimo financijske logike nabavljaju na način kako to politički biznismen Lijanović želi - preskupo, neodgovorno i, po običaju, kriminalno - navodi Radončić u izjavi.

Dodaje kako je "posebna priča da, dok Civilna zaštita ima novac, on apsolutno ne postoji u proračunu institucija BiH za nabavku air-traktora, jer su to entiteti praktično odavno prigrabili sebi".

- Umjesto da za tri godine, koliko sjedi u Federalnoj vladi, krene u reorganizaciju Civilne zaštite, zaustavi kaos, nabavi adekvatna protupožarna vozila i opremu za vatrogasce, izdvoji novac za njihov smještaj i dnevnice ako su iz drugih kantona, Lijanović, u svom maniru, bježi od odgovornosti, a trči ka potencijalnom dogovoru - kaže Radončić.

Navodi kako će klub SBB-a, stoga, i dalje tražiti smjenu, kako ocjenjuje, "nesposobnog Alije Tihića i njegovih šefova Nikšića i Lijanovića, koji već pune tri godine štite javašluk i kriminal u sektoru civilne zaštite".

- Inače, pomoć kanadera i helikoptera za gašenje požara iz susjedne Hrvatske ili iz Turske dobiva se isključivo na osnovu inicijativnosti Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti, koji imaju samo koordinirajuću ulogu na međunarodnom planu, ali ne i operativnu, koja pripada Civilnoj zaštiti - izjavio je Fahrudin Radončić, državni ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a, koji će, kako se navodi u izjavi, i dalje inzistirati na revizorskoj kontroli rada Civilne zaštite FBiH, " jer su ogromni novci otišli za reprezentaciju umjesto da budu pomoć građanima iz čijih novaca se i financira ta ista civilna zaštita", priopćeno je iz Press centra Saveza za bolju budućnost BiH.

FENA