Radnici Elektroprijenosa dobili milionske tužbe, vd direktor kompanije šuti

...tako da će se ova jedina zajednička kompanija najvjerovatnije suočiti sa odštetnim zahtjevom od više od 12 miliona maraka plus kamate.

Oko 800 radnika iz FBiH, koji su za razliku od kolega iz RS  tužili kompaniju zbog spornog Pravilnika o plaćama, po svemu sudeći, dobiće od 10.000 do 25.000 KM plus zatezne kamate.

Na presudu Suda BiH, koja je donesena u korist radnika, Uprava "Elektroprijenosa" se žalila, tako da se čeka još odluka Apelacionog vijeća, koja će, prema riječima sindikalnih vođa iz "Elektroprijenosa, takođe najvjerovatnije biti u njihovu korist.

Sindikalne vođe ove kompanije iz FBiH tvrde da su dobili već desetine presuda, te da su ih tužili jer već pet godina unazad Uprava ne poštuje Pravilnik o radu i plaćama, te da su im primanja u tom periodu bila manja za oko 25 posto.

Radnici iz RS, i to njih oko 600, nisu učestvovali u tužbama jer, kako kažu, trebalo je uraditi sve da to ne dođe do suda, odnosno da je trebalo s menadžmentom kompanije razgovarati i tražiti rješenja.

Mevludin Kuljanin, predsjednik Sindikalne organizacije radnika "Elektroprijenosa" iz Sarajeva, kaže da su presude očekivane, te da će i Apelacioni sud najvjerovatnije donijeti odluku u njihovu korist.

Kuljanin ističe da je u travnju prošle godine insistirao kod uprave da se pronađe rješenje, ali da oni nisu imali sluha za tako nešto, već su ih, kako tvrdi, ucjenjivali da ne podižu tužbe.

"Radi se o tome da oni nisu podnosili zahtjev za povećanje troškova radne snage kroz tarifu. Govorili smo Sindikatu iz RS da podižu tužbe kako radnici ne bi bili uskraćeni", kazao je Kuljanin.

Drago Malešević, predstavnik Sindikata radnika iz RS u ovoj kompaniji, kaže da će oni čekati da čitav proces bude okončan, pa će onda odlučiti šta dalje.

Na pitanje da li postoji mogućnost da i radnici iz RS tuže "Elektroprenos", Malešević kaže da ne može prejudicirati buduće odluke, te da je mišljenja da do tužbi nije trebalo ni doći.

Malešević je, komentirajući mogućnost da isplate radnicima iz FBiH koji su dobili presude budu na štetu radnika iz RS, kazao da to nikada neće dozvoliti.

Naime, radnici iz RS koji nisu tužili "Elektroprijenos BiH" sada negoduju jer će kolege sa kojima rade u jednoj kompaniji dobiti od 10.000 do 25. 000 KM, a oni ništa.

"Znam za te priče, ali čekat ćemo da cijeli postupak bude okončan", kratko je prokomentirao Malešević.

Dušan Mijatović, v.d. direktora "Elektroprenosa BiH", nije želio komentirati tužbe radnika i presude suda.

Pojedini sugovornici ukazuju i na upitnu moralnost tužbenih zahtjeva s obzirom na to da se uposleni u tom državnom preduzeću nalaze u materijalno privilegovanom položaju u odnosu na većinu bh. radnika, jer je prosječna plaća oko 1.350 KM.

"Elektroprenos BiH" zapošljava ukupno oko 1.400 radnika, od čega oko 800 iz FBiH, dok je 600 radnika iz RS mahom koncentrirano u banjalučkom operativnom području.
Na računu 200 miliona KM

Rad "Elektroprijenosa BiH" blokiran je već četiri godine, a na njegovom računu neiskorišteno stoji preko 200 miliona KM koji bi trebalo da budu uloženi u energetsku mrežu BiH.

U RS insistiraju da investicije budu podijeljene u omjeru u kojem je raspoređen i kapital kompanije, odnosno 59 odsto FBiH, a 41 posto RS. U Federaciji BiH smatraju da investicije treba podijeliti prema prilivu novca i prema realnim potrebama održavanja mreže koja je mnogo veća na području FBiH. Tako bi FBiH dobila 67 posto kolača od 200 miliona maraka, a u RS bi bilo investirano 33 posto novca.

Nedavno je predsjednik RS Milorad Dodik rekao da organizaciona struktura "Elektroprijenosa" mora biti radikalno izmijenjena, što je dočekano "na nož" u drugom dijelu BiH.

nezavisne novine