FOTO  Radionice u Varešu i Banja Luci - međuetnički dijalog

Vrijeme je za MIR, promicanje međuetničke suradnje , Mala škola Vareš, vareš
Vrijeme je za MIR
Vikend međuetničkog dijaloga

Caritas BiH uz financiranje Ambasade SAD u BiH implementira projekt "Vrijeme je za mir" i kroz njegove aktivnosti promovira SNAGU UJEDINJENE MLADEŽI u promicanju međuetničke suradnje i suzbijanja trgovanja ljudima u BiH. Projekt „It is Time for MIR" (Vrijeme je za mir) je priča o partnerstvu.
Konačni cilj projekta je poboljšanje međuetničke klime i pristup neformalnom obrazovanju u etnički raznolikim područjima koja su naseljena romskim nacionalnim manjinama i mladima u sukobu kao i jačanjem međuetničke suradnje i kompetentnosti kroz upravljanje projektima, timski rad većinske i manjinske mladeži.
Ovim projektom je predviđeno pružanje obuka ranjivim skupinama mladih i pripreme malih projekata koji će timskim radom doprinijeti jačanju međuetničke suradnje. S tim u vezi su JU Dom porodica Zenica, ustanova Mala škola Vareš i romsko udruženje Otaharin pripremili, svaki zasebno, mini projekt, ali i jedan zajednički.
Kako se finaliziranje mini projekata bliži kraju, tako se u različitim krajevima BiH širi snaga ujedinjene mladeži i međuetničkog dijaloga.

Prvi su svoj mini projekt „We go together!" pripremili mladi i njihovi odgajatelji iz ustanove Mala škola Vareš čija je završnica održana 3. lipnja 2016. godine u Varešu. Nazočni štićenici ove ustanove kao i njihovi vršnjaci iz Vareša imali su priliku uživati u cjelodnevnim aktivnostima - simboličnoj plesnoj koreografiji nakon koje je organizirana radionica nenasilne komunikacije i nenasilnog rješavanja sukoba u kojoj su sudjelovali svi nazočni, davali svoja mišljenja te zajednički dolazili do zaključaka. Potom je organiziran prethodno dogovoreni posjet vjerskim institucijama u Varešu: džamiji, katoličkoj i pravoslavnoj crkvi. Ovom prigodom mladi su čuli nešto više o različitim vjerskim običajima, te su imali priliku postaviti pitanja i razgledati vjerske objekte. Kraj druženja je obilježio posjet lokalnom ribnjaku na kojem su mladi imali ručak kao i timske igre s ciljem jačanja suradnje.
"Doista mi je bila čast raditi i posvetiti se ovakvoj vrsti projekta. Lijepo je znati da živiš okružen ljudima koji su, bez obzira na vjeroispovijest i još mnogo drugih stvari koje nas razlikuju, u svakom trenutku pokazali ljudskost i susretljivost. Posebno bih istaknula reakcije onih zbog kojih je ovaj projekt i rađen - na kraju dana mladi koji su učestvovali u radionicama su pokazali veliko oduševljenje, radost i prijateljstvo, te se od srca zahvalili na prilici koju smo im pružili da još više rade na svojim prijateljstvima.  Vidjeti da trud nije uzalud, da njihovu komunikaciju i druženje ne ometaju razlike među njima, već da ipak u svemu mogu pronaći nit koja ih povezuje je neprocjenjivo", izjavila je Sanja Franjić, odgajateljica ustanove Mala škola Vareš.

Već slijedeći dan, 4. lipnja 2016. godine, Dom porodica Zenica je organizirao završnicu svog projekta „Igra spaja sve" u Banjoj Luci u suradnji sa JU Dom "Rada Vranješević" Banja Luka koji su ugostili odgajatelje i mlade iz JU Dom porodica Zenica. Na početku druženja sudionici su se u prostorijama JU Dom "Rada Vranješević" predstavili jedni drugima te je za sve sudionike organizirana prezentacija jačanja samopouzdanja kod mladih koju su pripremili mladi iz JU Dom porodica Zenica. Potom su odgajatelji ovog doma priredili radionice na kojima su sudjelovali svi mladi te se kroz ove aktivnosti ogledao timski rad, nadilaženje stereotipa. Potom su za mlade organizirane sportske igre te su mladi u timovima imali priliku natjecati se u nogometu, odbojci i stolnom tenisu. Nakon zajedničkog ručka, mladi su obišli vjerske objekte u Banjoj Luci - džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu.
Almina Husejnović, odgajateljica JU Dom porodica Zenica je podijelila svoje utiske: "Kada smo započeli s idejama o aktivnostima za projekt, naši štićenici su imali žarku želju susresti se s drugim mladima koje će upoznati i s kojima će provesti jedan dan i pokazati kako razlike ne postoje te da su druženje i nova prijateljstva ono što je najbitnije. Stoga smo kroz realizaciju projekta „Igra spaja sve" omogućili mladima da se upoznaju, iznesu svoja mišljenja, upoznaju različitosti i prošire sopstvene vidike kroz dijalog. Ovom prigodom su učesnici pokazali svoju ujedinjenost kroz druženje i sportske aktivnosti. Realizacija projekta je urodila novim znanjem, vještinama, poznanstvom o drugima kao i prijateljstvom djece pomenutih domova. Posebno bih se zahvalila domaćinima, djelatnicima i štićenicima JU Rada Vranješević na gostoprimstvu i ugodnom druženju."

Treći projekt „Razlike na nulu" udruženja Otaharin bit će finaliziran i prezentiran 17. lipnja 2016. godine u Bijeljini.

Posebna centralna aktivnost organizirat će se u vidu susreta štićenika ustanova Mala škola Vareš, JU Dom porodica Zenica i članova udruženja Otaharin koji će u Zenici 18. lipnja 2016. godine jedni drugima, kao i svim zainteresiranima, gostima i medijima, prezentirati svoje pojedinačne, ali i zajednički projekt.