Put migranata – i naš europski put?

eu kina, bezvizni režim, BIH, eu, BIH, Politika, emigranti, BIH, europa, Europska unija, županije, Grude, Sovići, škola, europa, Dubravka Šuica, BIH, Dubravka Šuica, Referendum RS, referendum, Dubravka Šuica, BIH
...srebreničkog masakra- genocida po presudi Haškog suda, i, naposljetku, odluka parlamenta RS o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH točke su, posljednjih nešto više od mjesec dana, žestokih srpsko-bošnjačkih i globalnih konfrontacija, koje još uvijek traju. Nakon izgubljene četiri platformaške godine, proljeće je donijelo dašak optimizma stanovnicima BiH koji je, ponovno, uništen.

A BiH se, taman, bila vratila na europski put: Britansko-njemačka incijativa o novom pristupu BiH rezultirala je potpisivanjem izjave Predsjedništva BiH o europskoj opredjeljenosti zemlje. Ta je izjava, potom, usvojena i u Parlamentu BiH. Važnost tom događaju daje europska šefica diplomacije Federaca Mogherini, dolaskom u Sarajevu, gdje izbliza u Parlamentu svjedočiti o ponovnom usmjeravanju zemlje prema Europskoj uniji. Europa ga honorira stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,

Sljedeći korak - plan ekonomskih i socijalnih reformi. Na tom se intenzivno radi, najavljuje se dolazak najmoćnije žene svijeta, njemačke kancelarske Merkel u Sarajevo. Usvajanje reformske agende trebalo je poslužiti kao dokaz kako je njemačka diplomacija koja je godinama stajala po strani, pepuštajući da probleme u BiH, neuspiješno, riješavaju Amerikaknci, uspijela BiH povući naprijed prema EU, izvlačeći je iz rastućeg ruskog i turskog utjecaja.

Danas, samo tjedan dana od njene posjete Sarajevu, gotovo da je zaboravljeno da je Merkel uopće bila u glavnom gradu BiH. Još manje javnost pamti što je rekla. Reformska agenda je nije dočekala, izgubila se u mnoštvu verbalnih okršaja političara. I posjeta pape Franje, donositelja nade, jednako je brzo zaboravljena.

Samo dan prije njegova posjeta Federalna je vlada neformalno pala, izgubila većinu u "donjem domu" federalnog parlamenta, izlaskom Komšićevog DF-a iz koalicije sa SDA i HDZ BiH, a samo dan nakon dolaska Angele Merkel svijet su obišle dramatične snimke iz Srebrenice. Umjesto podsjećanja svijetske javnosti na srebrenički genocid, svijetski mediji objavili su snimke premijera susjedne države kako bježi iz Potočara, spašavajući glavu pred bijesnom masom.

I sada dok iščekujemo što će Amerikanci preko OHR-a poduzeti da bi spriječili referendum u RS i svijedočimo o žestokoj verbalnoj razmjeni vatre između Sarajeva, Bruxellesa i američkog veleposlanstva s jedne i Banja Luke, s druge strane, strahujući da taj sukob ne eskalira u novo nasilje, već počinje "artiljerijska priprema" sljedećeg, regionalnog, sukoba na relaciji Zagreb- Beograd, oko Oluje.

Da nevolja nikada ne stiže sama svijedoče vijesti o pohodu džihadista na Balkan, na koji je već počela invazija migranata s Bliskog istoka. "Bosno i Hercegovino eto vam mudžahedina, past će mrtva glava", poručuju ISIL-ovci u najnovijem videu, a ruska povijesničarka Jelena Guskova tvrdi kako će već u kolovozu BiH biti meta terorističkih napada.

Tisuće izgladnjelih radnika propalih bosanskih firmi, koji su se, kažu, borili u ratu da mi im bilo bolje, 20 godina kasnije mole za koricu kruha kako bi prehranili sebe i svoje obitelji. Svejedno im je hoće li mrtva glava prije pasti od gladi ili novog rata.

Prije samo mjesec dana, činilo se kako se zemlja nepovratno poomiče ka Europi, dok nam danas izgleda kako je jedini izvjestan put prema zapadu onaj kojim se kreću tisuće migranata s Bliskog istoka i sjevera Afrike./HMS/