Pun spremnik goriva dvostruko jeftiniji u BiH nego u Europi

bio-goriva, alternativa za gorivo, Znanstvenic, zelene alge, ekonomična nafta, ekologija, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, Gorivo, BIH, benzinska crpka, crpka, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Dubrovnik, Gorivo, nafta, benzin, benzinska postaja, bihamk, Gorivo, BIH, cijene, nafta, Gorivo, plinsko ulje, USKOK-ove optužbe, uskok, eurodiesel, nafta, benzinska pumpa, potrošnja goriva, Gorivo, Gorivo, nafta, Gorivo, potrošnja goriva, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, Turbodizelaš, dizel, putarine , cestarina, cestarine, uvođenje naplate cestarine , poskupljenje, cigarete, Gorivo, benzin, potrošnja goriva, smanjenje, trošarine, Gospodarska komora FBiH
Prosječna cijena litre dizela kod nas košta 1,85 maraka ili 0,95 eura, a isti iznos izdvajamo za litru benzina, podatak je Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba - BIHAMK-a, ažuriranog prije nekoliko dana.

Cijene padaju

"Tekuće zlato", kako se često naziva, u Europi jeftinije plaćaju Rusi, Ukrajinci i Makedonci. Cijena dizela ruskim vozačima najjeftinija je i iznosi u prosjeku 0,46 eura, dok je benzin 0,48 eura. U Ukrajini se također za litru izdvaja sitno: 0,90 eura za dizel te 0,93 eura za benzin. Niže od nas plaćaju još samo Makedonci. U njihovoj je zemlji prosječna cijena litre dizela 0,83 eura, a za benzin izdvajaju više - 0,99 eura. I u Luksemburgu se plaća malo - 0,98 eura za dizel i 1,06 za benzin.
Od europskih zemalja, najskuplje je "tekuće zlato" u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj i Švedskoj. Švicarci, kojima je i standard znatno viši, za litru dizela plaćaju 1,54 euro, dok za benzin 1,47 eura. To ujedno znači da im za pun spremnik od 50 litara zapremine račun iznosi 77 eura, ako voze automobil na dizelsko gorivo. Istu količinu dizelskog goriva u BiH bi platili gotovo dvostruko manje - samo 47,50 eura. Nešto manje od Švicaraca će pun spremnik platiti i Britanci, s obzirom da im je cijena litre dizela visokih 1,51 euro. Oni izdvajaju više novca i za benzin - litra košta 1,41 euro. U Turskoj su cijene dosta velike - litra benzina 1,51 euro, a dizela 1,32 eura. I Šveđanima je cijena goriva "paprena" - 1,32 eura benzin, 1,29 eura dizel po litri.
Podsjetimo, BiH se i prije nedavnog pojeftinjenja goriva ubrajala među zemlje gdje se ono najmanje plaća. I tada smo u usporedbi s cijenama goriva sa zemljama u regiji bili na dnu ljestvice. Cijene su tada kod nas dostizale i iznad 1,20 eura, kako za dizel, tako i za benzin.
Gorivo je u posljednje vrijeme sve jeftinije i cijene užurbano padaju. Proteklog je tjedna barel američke "lake" nafte za isporuku u ožujku pojeftinio na burzi u New Yorku 1,35 dolara na 46,89 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte "brent" za isporuku u ožujku na tržištu u Londonu pojeftinio 1,41 dolar na 51,58 dolara.

Ažuriranje informacija

BIHAMK redovito ažurira informacije o cijenama goriva iz cijele Europe te ih postavlja na svojoj web stranici. Iz informativnog centra kluba kazali su nam da su prezentirani podaci zapravo podaci londonske agencije OTA, članice međunarodne mreže klubova.
- Podatke redovito ažuriramo i objavljujemo na našoj stranici bihamk.ba koja je dostupna javnosti, kažu u BIHAMK-u. U cilju pomoći vozačima, ovaj auto-moto klub, osim cijena goriva, svakodnevno objavljuje stanje na putovima, vremensku prognozu, radarske kontrole za FBiH i Distrikt Brčko, a u fazi pripreme je i video nadzor prometa.

Dnevni list