Psi vodiči za slijepe osobe u BiH i dalje nedostupni, cijena psa oko 13.000 eura

pas za slabovidne osobe
... psa koja iznosi više od 13.000 eura.

Takvih osoba je oko 5.000, a pomoć ove vrste imaju samo dvije osobe, dok ostali se uglavnom oslanjaju na bijeli štap i pomoć drugih.

Kako upućeni o ovoj temi kažu, u BiH ne postoji dresura za pse vodiče, pa se oni mogu nabaviti samo u inozemstvu, a to mnogo košta.

Jezička barijera

Dodatna otežavajuća okolnost su jezičke barijere jer pas može izvršavati pedesetak zapovjedi, zbog čega su najpogodniji oni iz Hrvatske i Srbije, ali tu zasad ne postoji dresura, iako postoje indikacije da će u skorije vrijeme da zažive.

Kao psi vodiči za ove namjene se najčešće dresiraju labradori, zlatni retriveri i njemački ovačari.

Potrebne su oko dvije godine da se pas izdresira, upozna s osobom kojoj će pomagati i obuči samo slijepu osobu kako da se prilagodi novom pomoćniku, a sve to je veoma dug i skup proces.

Kako je za Nezavisne novine rekao Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih i slabovidih osoba RS, u cijeloj BiH su ranije tri slijepe osobe imala pse vodiče, ali je jedan pas uginuo.

- Nažalost, psi nam nisu prioritet, jer standard slijepim ljudima kod nas ne dozvoljava mogućnost nabavke takvog psa. Potrebno je mnogo novca za njegovu hranu i njegu, a kod nas ljudi primaju 167 KM naknade za tuđu njegu i pomoć, što ne bi bilo dovoljno ni za hranu za tog psa - rekao je Suzić.

Naknada ne bi pokrila ni hranu za psa

Dodao je da upravo iz takvih razloga slijepi i ne insistiraju na tome, iako im je kretanje veoma važno. Postoji nekoliko zainteresiranih za pse, ali to je teško izvodivo.

Na našim prostorima slijepi se najčešće kreću uz pomoć druge osobe, odnosno pratitelja.

- U RS naša članica Violeta iz Dervente ima psa vodiča, kojeg je dobila zahvaljujući donacijama, i taj pas je dresiran u Zagrebu. On joj jeste olakšao, ali, znate, ima tu i raznih problema, zbog čega bi se to sve zakonski trebalo regulirati. Recimo, psi kod nas ne mogu boraviti u hotelima, restoranima...", ističe Suzić.

Kako kažu iz Udruženja, ni u FBiH nije mnogo bolja situacija te samo jedna slijepa osoba ima psa vodiča, dok je drugoj pas uginuo.

Ni u okruženju situacija nije bolja kada je riječ o ovoj problematici, jer u Crnoj Gori imaju samo dva ili tri psa vodiča, u Srbiji je to također rijetkost, dok ih nešto više ima Hrvatska, u kojoj ima 200 pasa vodiča, jer brže prate europske standarde.

- Uglavnom, psi se zasad samo mogu nabaviti uz pomoć donacija. Budući da sve slijepe osobe u BiH nisu interesanti za pse možda bi se to moglo osigurati uz pomoć EU projekata, ali zasad je to samo misaona imenica i isplatnije je kupiti auto da nas neko vozi - rekao je Suzić.