Prvi let iz Beča za Tuzlu 21. prosinca, karte od 19 eura

Wizz Air, Međunarodni aerodrom Tuzla, Zračna luka Mostar, Zračna luka Tuzla, niskotarifna kompanija WizzAir, Međunarodni aerodrom Tuzla, aerodrom, Wizz Air, niskotarifna kompanija WizzAir, Montenegro Airlines, Zračna luka Tuzla, Wizzair, niskotarifna kompanija WizzAir
Procjenjuje se da će ovu liniju koristiti 200.000 putnika na godišnjem nivou, a prema riječima Rifata Karasalihovića, direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, na ovu se liniju čekalo 17 godina.

"Unazad dvije godine trajali su intenzivni pregovori o ovoj atraktivnoj liniji po pristupačnim cijenama, koje se sa polaskom iz Tuzle kreću od 19 do 47, a iz Beča od 49 do 89 eura, uključujući aerodromske takse. Mala prtljaga od pet do 10 kilograma košta pet eura, a za prtljag preko 23 kilograma putnici će platiti 10 eura.
Inače, zrakoplov ima 116 sjedišta, a osim putovanja u Austriju, na ovaj se način građanima omogućuje da se povežu sa drugim evropskim i svjetskim destinacijama putem bečke zračne luke", izjavio je Karasalihović na današnjoj konferenciji za medije i dodao da se jučer počelo sa bukiranjem karata, ali je bilo određenih problema sa serverom kada je plaćanje u pitanju.

Što se tiče razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla, on doživljava svoju ekspanziju kada je putnički promet u pitanju, od kako su sa njega počeli letjeti zrakoplovi kompanije "Wizz Air". Ova niskobudžetna kompanija trenutno obavlja letove prema devet evropskih destinacija, a Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona naglasio je da je opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona proširenje postojećih linija.

"Također, vodimo aktivnosti za dozvole za kargo promet. Dobio sam informaciju da bi se naš aerodrom mogao upisati na listu aerodroma koji obavljaju kargo promet na jednoj od naredne dvije sjednice Vijeća ministara BiH. Dakle, Tuzla nije samo centar za slanje crnih vijesti", naglasio je Gutić.

Međunarodni aerodrom Tuzla početkom ovog mjeseca premašio je godišnji broj prevezenih putnika.

"Planirali smo broj od 180.000 putnika, ali 1. studenog taj broj je bio 220.000. Postoji mogućnost da 'Wizz Air' u proljeće poveća broj letova prema postojećim destinacijama, pa bi i broj prevezenih putnika trebao biti znatno veći", rekao je Karasalihović.