Prva žrtva poplava u Orašju, evakuaciju čeka 8000 ljudi

poplave, pomoć, vojska, pomoć, poplava, Hercegovina, poplava, nesreće, pomoć, BIH, Slavonija, poplave, poplave, pomoć, poplave, apel, Orašje, poplave, pomoć, evakuacija, sava, crna kronika, Orašje, pljačka, vojska, poplave, Vlada RH, sava, vodostaj, poplave, sava, beskućnik, poplava, humanitarne akcije i apeli, poplave, sava, poplave, Orašje, pomoć, poplave, Posavina, poplave, šteta, Brčko, poplave, kuća
No, još uvijek nije potvrđeno da se muškarac utopio, jer se radi o srčanom bolesniku.

Inače, saniranje nasipa na Kopanici kod Orašja najkritičnija je lokacija na kojoj su djelovali helikopteri Oružanih snaga BiH.

Nakon što su prevozili i instalirali čelične konstrukcije na nasip koji je probila rijeka Sava, na taj dio nasipa se postavljaju balvani i vreće sa pijeskom kako bi zaustavilo izlijevanje rijeke Save u okolna naselja.

Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić je osobno prisustvovao ovim operacijama i izjavio je da "helilkopteri neće otići dok se nasip ne sanira", te ohrabrio i pripadnike Oružanih snaga i stanovništvo Posavine za nastavak aktivnosti na saniranju posljedica, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Danas su pripadnici Oružanih snaga BiH pružale pomoć u evakuaciji stanovništva na više lokacija u 11 općina BiH, pri čemu je bilo angažovano četiri helikoptera, više od 1.500 vojnih lica, veliki broj inžinjerijskih mašina, agregati, poljske kuhinje, cisterne.

Uporedo se radilo i na smještaju evakuiranih civila, tako da je u vojarnama u Dubravama, Zenici, Bijeljini i Doboju smješteno oko 300 civila, a u vojarni u Semizovcu je pripremljen smještaj za 150 civila. Za sve njih je organiziran smještaj u čvrstim objektima, a vrši se i priprema i dsitribucija hrane i vode.

Medicinsko osoblje Oružanih snaga zajedno sa medicinskim timovima lokalnih domova zdravlja konstatno brinu o zdravlju izbjeglih osoba među kojima je oko 30 posto djece.

Jedinice OSBiH su najviše bile angažovane u rejonima Bijeljine, Orašja, Šamca, Brčkog, Maglaja, Doboja i Žepča, a nastavak akcija na spašavanju ugroženog stanovništva se nastavlja.

8000 još čeka na evakuaciju

Skoro 8.000 stanovnika oraških naselja Donja Mahala, Kostrč i Matići  nisu mogli izaći iz svojih kuća jer ih je opkolila voda iz rijeke Bosne. Ljudskih žrtava do jučer u 17 sati tu nije bilo, ali se utopila brojna stoka i materjalana šteta je ogromna.

Agencije