Prosvjednici ispred Parlamenta, sjednica Zastupničkog doma još ne počinje

prosvjed branitelja

Ovo zasjedanje trebalo je zapravo da počne jučer popodne, ali se to nije desilo zbog prosvjeda razdvojačenih branitelja održanih ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, kada su u jednom trenutku izbili kratkotrajni neredi i sukob s policijom.

Zastupnike, novinare i ostale sudionike osiguranje je tada evakuiralo iz zgrade. Stotinjak branitelja i jutros se okupilo na istom mjestu i traže da im se obrati neko od službenika te kaže hoće li Parlament šta učiniti za egzistenciju ove kategorije branitelja.

Prosvjed dosad protiče mirno. Kao i jučer, pojačano je prisustvo specijalne policije u zgradi Parlamenta i ispred nje. Rukovodstvo Doma nije se zasad oglasilo o tome da li će najavljena sjednica biti održana, ali pojedini zastupnici su ustvrdili da hoće.

Grupa razdvojačenih branitelja traži između ostalog da Parlament donese zakon koji bi propisao novčani mjesečni dodatak za one branitelje koji dosad nisu zbrinuti nijednim od aktualnih federalnih zakona. Kategorije koje su zbrinute dosadašnjim propisima su ratni vojni invalidi, obitelji poginulih branitelja i nositelji najvećih ratnih priznanja.

FENA