Prosvjedi u BiH: Demokracija ili nešto drugo?

pranje novca, prosvjed, prosvjednici, Neredi, Tuzla, prosvjedi, pljačka, Tuzla, Neredi, pismo, policajac, prosvjedi, Tuzla, Neredi u Mostaru, prosvjedi, Dayton, BIH, prosvjedi, prosvjedi, Neredi u Mostaru, policija, prosvjedi, šteta, BIH, demokracija, prosvjedi, Tuzla, Sarajevo, prosvjedi, BIH, prosvjedi, prosvjedi, BIH, županije

Prosvjedi su komentirani kao opravdani ili neopravdani, ovisi sa koje strane dolaze, ali to je inako stvar za neke dublje analize. Činjenica jeste da se teško živi, da su ljudi gladni i da je BiH danas sve, sem država za čovjeka kakvu su obećali pojedinci koji su danas u vlasti.

Ono što upada u oči tijekom prosvjeda jesu parole iz bivšeg sustava, a velika većina anketiranih prosvjednika u svojim istupima sa žalom priča o nekim prošlim vremenima i sustavima. Za neupućene zagovornici i nasljednici tog bivšeg sustava su i sada na vlasti i oni su odgovorni krivci za današnje stanje u BiH. Naravno da nisu sami krivi, ali nevjerojatno je na što su spremni samo da ostanu na vlasti. Podsjećamo da su oni vladali punih 45 godina u prošlom sustavu, te u dva mandata u novijoj povijesti BiH zahvaljujući prije svega međunarodnoj zajednici i izbornom inženjeringu.

Pustimo sada tu priču koja je poznata svakom vrabcu na grani i okrenimo se nečemu drugom. To drugo je konstatacija, ali i poruku prosvjednicima koji zazivaju neka prošla vremena.

Drugovi i gospodo da ste za vrijeme vremena koga danas zazivate izašli na ulicu prosjedovati vidjeli bi što znači totalitarni sustav. Da ste u tom sustavu pokušali  nekoga od zvaničnika i dužnosnika (ne daj Bože narodnog heroja) nazvati lopovom zapamtili biste taj dan do kraja života jer bi dobili batine koje se ne nikada ne zaboravljaju. Da ste kojim slučajom krenuli na miliciju kamenom i vatrom progutao bi vas mrak.

Dočekali smo demokraciju koju smo shvatili svako na svoj način. U svakom slučaju demokracija nije, niti će ikada biti rušenje i palenje zgrada i privatne imovine. Narod je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća na izborima rekao zbog tom sustavu na prvim slobodnim i demokratskim izborima.

Uskoro će u BiH novi izbori, tko god misli da je on taj koji će promijenuti stanje u BiH može se kandidirati i vidjeti kakva je narodna volja. Do tada se u ovoj državi ništa neće promijenuti, a poslije toga ćemo vidjeti da će rezultati izbora biti isti kao na svim prethodnim izborima. Do tada sve će to narod platiti...