Prosvjed u Sarajevu: Oko 150 vehabija se okupilo ispred zgrade institucija BiH

vehabije, Sarajevo, osama bin laden, mudžahedini, BIH, vehabije, zabrana, BIH, mudžahedini, vehabije, SAD, vehabije, Mevlid Jašarević, vehabije, Hrvati u BIH, strah
Skup, koji protiče mirno, osiguravaju jake policijske snage, javlja izvještač Srne.

Okupljeni nose transparente "Ne smije se dozvoliti bosanski Gvantanamo", "Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica" i "Stop nasilju", a čuo se i poklič "Alahu ekber".

Pripadnici vehabijskog pokreta su istakli da žele skrenuti pažnju na uvjete u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Organizator protesta Nađa Dizdarević rekla je novinarima da vlasti BiH moraju iznijeti dokaze kada tvrde da su osobe koje su u Imigracionom centru opasne po nacionalnu sigurnost.

Najavljeno je da će skup ispred zgrade institucija BiH trajati do 14.30 sati.

Glasnogovornik MUP-a Županije Sarajevo Irfan Nefić potvrdio je ranije Srni da je skup prijavio Bilal Isaković iz Zenice, te da će županijska policija, u skladu sa zakonom, osiguravati ovo okupljanje građana.

Povodom organiziranja skupa, na portalima islamskih organizacija i društvenoj mreži "Facebook" objavljeno je otvoreno pismo Nađe Dizdarević naslovljeno sa "Muslimani, ujedinite se!".

"Hajde da se udružimo u ovom poslu, da nam ovo bude prilika da šejtana tjeramo i dušmanima pokažemo da smo mi, ipak, jedinstveni u borbi protiv zuluma nad bilo kojim muslimanom", navodi se u pismu Dizdarevićeve.

Nađa Dizdarević javnosti u BiH poznata je po tome što se se godinama lažno predstavljala kao supruga Omara Boudela Hadža, koji je 2001. godine kao član "alžirske šestorke" uhićen u Sarajevu, nakon čega su ga američke vlasti prebacile u Gvantanamo. Hadž je prošle godine vraćen u Sarajevo sa još četiri člana te grupe i sa Dizdarevićevom se uopće ne viđa.

(srna)