Prosvijedni skupovi u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, u Zenici preimenovali Trg Alije Izetbegovića

prosvjed mostar
...koji su eskalirali u nasilje u kojem su zapaljene zgrade županijskih vlada u Tuzli i Zenici, zgrada Predsjedništva i Arhiva BiH u Sarajevu, te zgrade županijske vlade i skupštine, gradska vijećnica te zgrade HDZ BiH i SDA u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

"Okupili smo se danas kako bi obilježili 7. veljače. Danas je mirno okupljanje, a ako za tri mjeseca Vlada Tuzlanskog kantona ne bude riješila neke od naših problema poručujemo im kako naredno okupljanje neće biti mirno. Ostavljamo im tri mjeseca roka za rješavanje naših problema", kazao je Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata solidarnosti na skupu u Tuzli.

Nekoliko stotina radnika, kako javlja Klix nosilo je transparente i zastave, a njihovi zahtjevi su uglavnom identični.

Na improviziranoj bini ispred ulaza u devastiranu zgradu SODASO, u kojoj je do 7. veljače 2014. godine djelovala Vlada TK, smjenjivali su se sindikalni predstavnici i radnici.

Okupljanje nadzire veliki broj službenika MUP-a TK, kako uniformiranih tako onih i u civilu. Predviđeno je da okupljanje potraje do 14 sati, a organizatori su najavili dolazak autobusa iz još nekih gradova Tuzlanske županije.
Sarajevo: Skup pred Predsjedništvom

Preko puta Predsjedništva BiH u Sarajevu skupina nezadovoljnih građana je nosila transparente na kojima su istaknute parole "Brukaju BiH, intelekt postao roba", "Intelekt na prodaju", "Znate li gdje je BiH?", "Hapsite lešinare Hidrogradnje"...

Jedan od prisutnih građana je kazao da su prosvijedi donijeli rezultate jer je Europska unija uvidjela da građani BiH imaju socijalnih problema.

Građani jedni drugima dijele zastavice i pištaljke, a, kako javlja Klix, primjetan je veći broj policajaca ispred Predsjedništva BiH.

"Mi smo se borili za ovu zemlju, a sada me samo mogu nahraniti ili presuditi mi, trećeg nema. Najveći je problem sudstvo, to je jezgro problema u ovoj državi. Da oni rade svoj posao, sve bi se očistilo", kazao je jedan od prosvijednika sarajevskom portalu.

Mostar: Okupljanje na Španjolskom trgu

I na mostarskom Španjolskom trgu oko 12 sati, kako izviještava "Avaz" okupilo se 50-tak građana. Na trgu su postavljeni brojni trasparenti; "Mi vraćamo kredite za vaše vile", "Pravda za žrtve privatizacije", „Oporezujte svoj kapital lopovi!",...

- Svi građani koji nisu obespravljeni, diskriminirani i kojima je dobro u ovoj državi, neka danas ostanu u svojim kućama. One koji osjećaju bilo kakvu vrstu solidarnosti, nezaposlene, obespravljene i one koji su u ovih 20 godina doživjeli bilo kakvu vrstu diskriminacije pozivam da izađu na mirni protest - poručio je Edin Vejzović, jedan od sudionika prosvijeda u Mostaru.

Zenica: Preimenovali trg Alije Izetbegovića

Oko 50-tak građana okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici kako bi obilježili godišnjicu prošlogodišnjih prosvijeda.

Odmah po dolasku članovi Plenuma građana Zenice preimenovali su Trg Alije Izetbegovića u Trg 7. veljače. Glasnogovornica Plenuma građana Zenice je kazala kako su zahtjevi isti kao i prošle godine te su pozvali na mirno održavanje današnjih prosvijeda.

Nakon obraćanja uputili su se prema Trgu Bosne i Hercegovine gdje su ispred zgrade gradske uprave Grada Zenice postavili kartonsku skulpturu čovjeka koji će "nadgledati" rad vlasti.

Član Plenuma građana Zenice Goran Jerkić je kazao da danas nije obilježena samo godišnjica prošlogodišnjih prosvijeda.

"Ovdje je u pitanju podsjećanje da smo još tu sa svojim zahtjevima. Ovo je građanski aktivizam. Uostalom, neka se zove kako hoće, zeničko proljeće ili pokret za pravdu. Ovo nije obilježavanje samo prošlogodišnjih prosvijeda, 2010. godine su održani prvi građanski prosvijedi, a političari ni danas ne znaju što će s građanima, niti s ovom zemljom", izjavio je Jerkić.

Zgradu gradske uprave Grada Zenice, zgradu županijske Vlade, a i sami prosvijed i prosvijednu šetnju s Trga Alije Izetbegovića osiguravao je veliki broj policijskih službenika MUP-a ZDŽ./HMS/