Prostornim planom se nastoje ostvariti ratni ciljevi u FBiH

prostorni plan

... plana Federacije BiH tvrdeći da na taj način entitetske vlasti pokušavaju oduzeti nadležnosti županija koje se tome protive te unitarizirati upravljanje prirodnim resursima na štetu Hrvata.

U pismu koje je uputio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ZHŽ Ivan Topić upozorava se da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio prijedlog prostornog plana kojim se krše Ustav i zakoni u ovom entitetu. "Ovakvim dokumentom se narušava ustavno ustrojstvo FBiH i zanemaruju načela lokalne samouprave.

Osim što je procedura donošenja prostornog plana bila suprotna Ustavu FBiH, tim prostornim planom je predviđena centralizacija upravljanja svim prirodnim resursima (vode, šume, prirodna bogatstva, poljoprivredno zemljište, kulturno povijesna baština) od političkog Sarajeva", napisao je u otvorenome pismu visokom predstavniku ministar Ivan Topić, a donosi Večernji list.

Objasnio je da je prostorni plan FBiH usvojen suprotno predviđenim procedurama i bez suglasnosti županija što je preduvjet koji proizilazi iz Ustava FBiH u slučaju kada se radi o podijeljenoj nadležnosti između Federacije i županija.

U više navrata Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ŽZH je izvijestila federalna vlasti da se protive budućem prostornom planu, bez čije se suglasnosti taj dokument ne može donijeti. "Ovakav dokument ne samo da neće urediti prostor u Federaciji BiH nego će on biti generator novih problema, prijepora i opiranja, što bi moglo dovesti do još veće destabilizacije u Federaciji.

Ovaj put se ne mogu oteti dojmu da se na ovakav način žele realizirati ciljevi koji se nisu mogli ostvariti ratnim djelovanjima.

Stoga vas, Inzko, pozivam da upotrijebite sve svoje resurse i ovlasti te da spriječite usvajanje ovakvog dokumenta", napisao je ministar Topić visokom predstavniku u BiH, u pismu koje donosi Večernji list.