Prošle su 22 godine od stravičnog zločina nad Hrvatima u Križančevu selu

križančevo selo, obljetnica

Obljetnica pokolja u Križančevu Selu. Tog 22. prosinca 1993., u akciji "Krvavi badnjak", elitne postrojbe ABiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, u maglovito praskozorje probile su liniju obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, te tako ozbiljno zaprijetili obrani Viteza i Lašvanske doline.

Jer, postrojbe ABiH upadom u Križančevo Selo došle su nadomak prometnice Vitez - Busovača, prijetilo je njezino presijecanje, a time i veza Lašvanskom dolinom, a središte Viteza od zaposjednutog Križančeva Sela bilo je udaljeno oko 1000 metara. Nakon upada u selo i nekoliko sati kasnije, dogodio pravi pokolj nad zarobljenim vojnicima i hrvatskim civilima.

Izuzev što su u borbama i neposredno nakon njih ubijena 44 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i staraca, zarobljeno je barem trideset vojnika HVO-A. Zarobljenici su odvedeni u selo Poćulicu, a kasnije u Zenicu. Nakon 39 dana, pod pritiskom obitelji nestalih, UNPROFOR-a i Međunarodnog crvenog križa, bošnjačka je strana predala tijela 30 pobijenih zarobljenika.

Snage HVO koje su već 23. prosinca 1993. god. potisnule ABiH iz Križančeva sela, našli su selo kao veliko zgarište.