Proračun : Slika krize u FBiH, plaće sigurne, a sve ostalo na uštedi

Foto: VL
Sigurno je samo da će većinu proračuna progutati administracija, novac ide uglavnom za plaće, dok će skoro sve ostale stavke biti rezane, a štedjet će se na socijali. Upravo zbog nezadovoljstva, na prijedlog proračuna su uvršteni brojni amandmani. Ivica Jurčić, zastupnik Narodne stranke Radom za Boljitak uložio je amandman u kojem se navodi kako bi stavku "Poticaj za poljoprivredu" trebalo povećati sa 78.294 KM na 115,424.656 KM, te da bi stavku "Primitci od dugoročnih obveznica" trebalo povećati sa 230,000.000 KM na 267,130.656 KM. HDZ 1990 je uputio amandman da se sa pozicije Kapitalni transferi javnim poduzećima sufinanciranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc, 5,000.000 KM usmjeri ka završetku ceste Kreševo-Tarčin, zatim za nastavak gradnje ceste Novi Travnik - Pavlovica - Uskoplje - Gornji Vakuf, te za završetak ceste Rama-Tomislavgrad.

"U članku 27. na kraju stavke iza riječi "Vlada" treba dodati riječi "uz suglasnost Parlamenta FBiH", amandman je HDZ-a BiH. Obraćajući se zastupnicima na izvanrednoj sjednici Parlamenta FBiH, Nermin Nikšić, premijer FBiH je pozvao da se podrži proračun i rekao da je ovo realan odraz situacije u kojoj se nalazi entitet i da se može reći da je on krizni, ali i da uvažava teško ekonomsko stanje. Zastupnici nisu podržali zahtjev Kluba zastupnika HDZ-a BiH da iz dnevnog reda budu uklonjeni svi akti koje je predložila federalna Vlada. Šef Kluba HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je da je Vlada FBiH "uspostavljena suprotno Ustavu i Izbornom zakonu te da je nelegalna i nelegitimna". Proračun FBiH za 2012., koji je Vlada predložila u iznosu od 1,923.744.269 KM, veći je za oko 11 posto, u odnosu na prošlu godinu. No, veći rashodi nisu plod planiranog povećanja prihoda, a još su manje razvojni. Ukoliko se realiziraju svi planirani prihodi, u što mnogi sumnjaju, oni bi iznosili 1,575.069.369 KM, što je za oko 1 posto manje od prihoda realiziranih tijekom prošle godine. Deficit od 350 milijuna KM, čini gotovo četvrtinu ukupnih prihoda, koje će se morati namiriti kreditima ili pak prodajom "kućnog srebra", navodi se u prijedlogu dokumenata proračuna u čijem smo posjedu. Kako bi se pokrio deficit, planirano je 230 milijuna primitaka od dugoročnih obveznica, 60 milijuna se planira od domaćeg zaduživanja te skoro 60 milijuna od Europske komisije. Kao i raniji, tako će se i ove godine proračun uglavnom puniti iz poreza, skoro 80 posto prihoda. Od 1,24 milijarde ubranih sredstava, 1,18 milijardi očekuje se s računa Uprave za neizravno oporezivanje. Dok je za popis stavki o prihodima bila dovoljna jedna stranica, za stavku rashoda trebalo je skoro stotinu u dokumentu.

Kako sve rasporediti?

Podugačak je popis korisnika proračuna, počevši od Doma naroda, preko Zastupničkog doma, zajedničkih službi, Ureda predsjednika i potpredsjednika pa do ministarstava, službi, zavoda... Tražili su sredstva u iznosu od 2,419.732.663 KM. No, premijer Nermin Nikšić je već ranije rekao da su prilikom kreiranja nacrta proračuna prvi put ozbiljnije rezani troškovi javne potrošnje. Tako će želje korisnika proračuna biti uskraćene za oko pola milijarde KM. Odobreno je 80 posto traženih sredstava, te ukoliko realiziraju 80 posto predizbornih obećanja, porezni obveznici bit će zadovoljni njihovim radom. Zahtjevima korisnika udovoljavalo se različito. Neki su dobili sredstva u stopostotnom iznosu, drugima je uskraćeno i dvadesetak posto od traženog iznosa. Najveća je razlika po stavkama. Dok su neke odbijene, druge su prepolovljene, a nekim trećima je udovoljeno prema njihovom traženju. Proračunska sredstva od 1,9 milijardi KM, dostatna su tek za dobre plaće ogromnog činovničkog aparata u FBiH. Vojsci korisnika proračuna od 7.209 trenutačno uposlenih, sredstva su tek dostatna za solidne plaće, putne troškove, naknade na odvojeni život, korištenje mobitela, obilnih ručkova, uredskog materijala... Kada se ukupni rashodi podjele na potrošačku armiju od 7.209 dobro plaćenih korisnika, svakoga pripada po 267 tisuća KM za 2012.. Kad se to rasporedi na 12 mjeseci?

Izvor: vecernji list