Propisi BiH zaustavili zapošljavanje 800 ljudi

kozna industrija
Potvrdio je to Nezavisnim novinama Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, ističući da je ova firma na području Banjaluke planirala otvaranje tvornice za preradu kože, a u kojoj je u startu planirano zapošljavanje oko 800 radnika.

Ekonomisti smatraju da upravo ovakvi primjeri neusaglašenih propisa na entitetskom i nivou BiH i nedostatak volje za izmjenom i pojednostavljenjem određenih procedura uzrokuju odustajanje stranih investitora od ulaganja u BiH, koja su nam prijeko potrebna i nalaze se u ozbiljnom padu.

Naime, sjedište kompanije "Boxmark" je u austrijskom gradu Feldbahu, a pored Austrije posluje u Njemačkoj, Kini, Meksiku, Sloveniji i Hrvatskoj. Ova firma, koja je dio svog kapitala željela da uloži u RS, odnosno BiH, ima tradiciju dugu preko 200 godina u ovoj branši, odnosno u proizvodnji kožnih presvlaka i drugih proizvoda od kože, a u sklopu kompanije postoji i istraživački i razvojni centar.

Đokić je rekao da imaju određenih problema i zastoja u radu, posebno kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, a koji se tiču ograničenja zbog entitetskih i nadležnosti nivoa BiH.

"To je za nas veliki problem. Vrlo često nismo u prilici povući određene poteze, jer moramo usaglašavati djelovanje na nivou BiH, koje ide dosta otežano", rekao je Đokić. S tim u vezi, on je spomenuo firmu "Boxmark", koja je odustala od izgradnje tvornice za preradu kože na području Banjaluke, a koju Vlada RS i ovo ministarstvo nisu mogli podržati u toj namjeri.

"Nismo to mogli učiniti jer nismo mogli uticati da se promijene propisi na nivou BiH, koji reguliraju pitanja uvoza i carina i u tom smislu jako žalim za tom investicijom koja nije ostvarena", rekao je Đokić.

On je dodao da se investitor iz Austrije poslije toga više nije javljao. Zato Đokić smatra da je izgubljena jedna velika investicija koja je mogla znatno da promijeni odnose u sektoru kožarske industrije u BiH, u pogledu osiguranja kvalitetnih sirovina i podrške već ranije uspostavljenoj proizvodnji.

S tim u vezi, Đokić je naglasio da RS u oblasti tekstilne i kožarske industrije bilježi povećanje broja zaposlenih, ali da u obimu proizvodnje nije osiguran neki veliki rast.

"U tom sektoru je važno da ima još interesa za transfer tehnologije i za otvaranje novih pogona u više dijelova RS i, naravno, novo zapošljavanje. Tom pitanju ćemo biti posvećeni u narednim mjesecima", poručio je resorni ministar.

Dodao je da Vlada RS sada nema direktan utjecaj na strukturu vlasti na nivou BiH, koja je sadržana od drugih političkih stranaka koje su u RS opozicija, i koji imaju svoj pogled na ukupnu situaciju, pa vrlo često imaju različit pristup nekim pitanjima.

"I to je objektivan problem, kako za RS, a uvjeren sam i za FBiH", zaključio je Đokić.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, kazao je da je općepoznata stvar da neusklađenost zakona na nivou entiteta i BiH predstavlja kočnicu u mnogim oblastima.

"Drugo je pitanje zašto to do sada nije riješeno. Sve moguće stranke su se izmijenjale na nivou BiH i vladali su, a nijedan Vijeće ministara nije riješio te probleme, koje je trebalo riješiti davno", smatra Duduković i dodaje da očigledno tu nema dobre volje, s obzirom na to da se zna što treba riješiti. Naveo je i primjer Zakona o elektronskom potpisu, koji je donesen na nivou RS, ali da postoje određena kočenja na nivou BiH, tako da ti problemi u prethodnih šest-sedam godina nisu riješeni.