Promocija Zbornika radova o sv. Jakovu Markijskom

Jakov Markijski
Upravo se to dogodilo sredinom srpnja 2016. kada je u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te župe Gospe Snježne u Deževicama izašao zbornik radova pod nazivom Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni.

Sjećanje ne njegovo djelovanje u Bosni posebno se njeguje u župi Deževice, u općini Kreševo. Tamo se nalazi fra Jakovljeva pećina, mjesto štovanja mnogih vjernika koji posebno dolaze na mlade nedjelje (prve nedjelje nakon mladog mjeseca) moleći zagovor sv. Jakova Markijskog.

U želji da hrvatski katolički puk kao i čitava Bosna bolje upozna sveca koji je njezinim tlom koračao 30-ih godina 15. stoljeća župnik župe Gospe Snježne iz Deževica vlč. Marin Marić u suradnji s općinom Kreševo i njezinim tadašnjim načelnikom gosp. Radojem Vidovićem uz podršku Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva organizirao je u rujnu 2015. godine međunarodni simpozij o sv. Jakovu Markijskom i njegovu djelovanju u Bosni čiji su radovi sada objavljeni u zborniku.

Po prvi put, Zbornik će ovoga vikenda biti i službeno promoviran i to u sklopu projekta "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne".Promocija će biti održana u hodočasničkom domu u Deževicama u petak, 7.travnja s početkom u 19 sati a Zbornik će promovirati:

Don Milenko Krešić, na temu" Zbornik o fra Jakovu Markijskom i fra Jakovljevo djelovanje na području Bosanske vikarije", Fra Miro Relota sa temom " Sv. Franjo, franjevački red i opservantska reforma" te sestra Ivanka Mihaljević koja će govoriti o svetačkom liku fra Jakova Markijskog

Događaj je podržala Općina Kreševo odnosno načelnik Renato Pejak a u kratkom glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Kreševski bedem.