Proljeće u studenom se nastavlja, zime ni na vidiku

stari most

Nakon svježijih jutara i mjestimične magle, tijekom dana u cijeloj Bosni i Hercegovini prevladavaju prave proljetne temperature koje su u mnogim dijelovima zemlje više od 20 stupnjeva, javlja Dnevni avaz.

A kako najavljuju meteorolozi, takvo vrijeme zadržat će se i narednih dana.

- Zbog tople zračne mase sa sjevera afričkog kontinenta, ostat će natprosječno toplo vrijeme, ali će biti i oblaka. Jutarnje temperature kretat će se od 5 do 11, na jugu do 13 stupnjeva. Maksimalne dnevne iznosit će od 14 do 19 stupnjeva, a u Hercegovini će biti i iznad 20 - kaže Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tuzla je jučer, prema mjerenjima u 14 sati, bila najtopliji bh. grad s izmjerena 23 stupnja. Toplo je bilo i u Zenici, gdje je bilo 22, u Banja Luci i Neumu 20, a u Bihaću i Mostaru 18 stupnjeva.

I glavni bh. grad jučer je, kao i prethodnih dana, bio okupan suncem, a na ugodnih 17 stupnjevai ulice, parkovi i bašte kafića bili su puni.

Nakon miholjskog, koje je karakteristično za oktobar, nastupilo je martinjsko ljeto, koje se dešava u studenom, kazao je meteorolog i klimatolog Željko Majstorović. Miholjsko ljeto, pojašnjava on, desi se jednom u četiri godine, a martinjsko jednom u osam.

- Od petka će se još više proljepšati vrijeme. Vikend će, također, biti topao. Već od 19. studenog bit će padalina. Obično, prema narodnom vjerovanju, kakav bude listopad, takav će biti ožujak, a kakav je studeni, takva će biti veljača - pojašnjava Majstorović.

Rizične grupe

Toplo vrijeme u ovo doba godine sa sobom nosi i val virusa, a liječnici građane pozivaju da pravovremeno reagiraju kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe.

- Proteklih dana bilo je posla. Pacijenti se uglavnom žale na glavobolju i mučninu. Virusima odgovaraju više temperature i vrlo lako se javljaju infekcije - navode iz sarajevske Hitne pomoći.

Ističu da je nemoguće izbjeći virusne infekcije ako se boravi u istom prostoru s većim brojem ljudi, ako se koristi gradski promet... Zaštititi se prvenstveno trebaju rizične grupe, a to su djeca, starije osobe i oni sa slabijim imunitetom.

Narodna vjerovanja

Prema narodnom vjerovanju, tijekom zime neće biti mnogo mrazeva ako ih nije bilo ni prije Miholjdana - „Ako je uoči Miholjdana vedra noć, zima će imati veću moć". A na Miholjdan, koji pada 12. listopada, temperatura u BiH dostizala je i do 25 stupnjeva.

Također, prema vjerovanju, ove zime neće biti ni mnogo snijega, jer, kako se kaže u narodu - „Koliko magle u listopadu, toliko snijega u veljači".

Topao prosinac

Meteorolozi najavljuju i da će prosinac biti topliji nego prethodnih godina, ali s više padalina. Prosječne minimalne temperature ići će ispod nule samo u planinskim predjelima.