Prof.dr Samir Delibegović postao član 'American College of Surgeons'

American College of Surgeons, San Francisco, udruženje kirurga

Na Kongresu American College of Surgeons, koji se održavao od 27.10.do 31.10.2019. u San Franciscu, SAD, održana je i ceremonija proglašenja novih članova. Novi član ovog prestižnog kirurškog udruženja postao je Prof.dr med.sci. Samir Delibegović iz Tuzle, kao prvi kirurg iz Bosne i Hercegovine.

Priznanje je osigurao dugotrajni samoprijekorni rad Prof. Delibegovića, sa njegovim pristupom svojoj struci, angažiranosti u stalnom razvoju i predanosti radu. Jedanje je od
začetnika moderne, minimalno invazivne kirurgije u Bosni I Hercegovini.
 
Izdao je više medicinskih knjiga kao autor i koautor. Organizator stručnih medicinskih skupova radi razmjene znanja i iskustava i stalno provođenje edukacijskih projekata, te autor je brojnih znanstvenih članaka u svjetskim časopisima iz područja kirurgije.
 
Ovo jeste priznanje i cijeloj bosanskohercegovačkoj kirurgiji. Članstvo prof. Delibegovića olakšat će prijem novih članova iz Bosne i Hercegovine, posebno članova Udruženja endoskopskih kirurga u BiH, čiji je predsjednik prof.dr Samir Delibegović a članstvo u ACS olakšati će dalji razvoj hirurgije u Bosni i Hercegovini.
 
Kongresu koji se održavao u Moscone kongresnom centru u San Franciscu, prisustvovalo je preko deset tisuća sudionika iz cijelog svijeta, a obuhvatio je sva područja kirurgije.