Prof. dr. Mile Lasić: Fahrudin Radončić je lisica u kokošinjicu

...odnosno da li će konstituiranje prekomponirane vlasti na različitim nivoima ići tako jednostavno kako je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija najavio?

Razgovarala: Duška Jurišić-Oslobođenje

- I u drugim zemljama padaju vlade na pitanjima budžeta na razini države. Ali, ovdje se ne radi samo o mogućem padu "državne vlade" nego o potencijalnom izguravanju iz vlasti SDA na svim razinama. Dakako, SDA u ovoj javašluk-konsocijacijskoj igri neiskrenih ahbaba nije nevina, pristala je biti "mlađi brat" u poništavanju izborne političke volje hrvatskih ljudi, sudjelovala je u biranju hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, ali se ipak ne smije zaboraviti kako nije SDA bila glavni vinovnik političke krize koja traje od izborne noći 3. listopada 2010. godine do danas, nego je to bio i ostao SDPBiH.

Ova se stranka, naime, odlučila za proizvodnju afera, meteža i kaosa umjesto za gradnju konsenzualne političke kulture s drugim političkim pobjednicama, jer njih je nužno više u zemlji kakva je BiH. SDP se k tomu lažno ili mimikrično predstavlja multietničkom strankom, sukrivac je dijelom što se u našoj višenacionalnoj zemlji pati od "sindroma jednosti" koja uključuje i nijekanje legitimnih političkih volja bh. nacija. Političke afere Ali, glavna SDP-ova krivnja je stalna proizvodnja kriza, prekjučer u odnosima sa SNSD-om, jučer s HDZ-ovima, a danas sa SDA. I uvijek je pri tomu politika SDP-a bila uvjetovana i osobnim animozitetima "mudrog vođe" s drugim sličnim vođama.

Ništa nije unizilo SDP, zapravo, kao autoritarni stil vladanja, odnosno neviđena oholost "mudrog vođe" u prakticiranju kulture nadbijanja. Dakle, poslije neviđenog političkog nasilja naspram HDZ-ova, takvih kakvi jesu, premazanih svim mastima, ali oboružanih izbornim legitimitetom, poslije bruke s uvođenjem u federalnu strukturu vlasti HSP-a i NSRzB-a, na ustavno problematičan način, ali "aminovan" od OHR-a, nakon beskrajno mučnog formiranja Vijeća ministara, na redu je nova politička kriza, koja ima za posljedicu da će SDP koalirati sa SBB-om, tajkunskom strankom Fahrudina Radončića.

Hoće li ići sve kao po loju, kako su zamislili Lagumdžija i Radončić, ne znam, ali ovaj pakt po svaku cijenu će definitivno razotkriti politički i ljudski profil Zlatka Lagumdžije, poslije njega jedva da će netko više imati iluzije o njemu i dubini pada SDPBiH pod njegovim mudrim vođstvom, a to je jedino dobro u cijeloj ovoj priči.

Kakvo je Vaše mišljenje o Fahrudinu Radončiću kao novom koalicionom partneru SDP-a Zlatka Lagumdžije?

- Mogu zamisliti dan kada će se o Fahrudinu Radončiću, moćnom bošnjačkom tajkunu, govoriti na posve drugi način od odnjegovane slike o sebi u vlastitim medijima. "Avazovština" je fenomen koji zaslužuje posebne studije, kao i njezin proizvod koji se zove "Fahrudin Radončić", mada neki misle da je on njezin otac, no o tomu po tomu. Ima, zapravo, neke paklene logike i kozmičke pravednosti što će glavni bošnjački etno-kapitalista i medijski mogul zaokružiti svoju vrtoglavu karijeru u državnoj strukturi. Tako je nekako slično pokušao i Silvio Berlusconi prikriti tragove svojega nečovještva iz ranijih života.

Posebna je draž ovoga deala u tomu što mu takvo što na pladnju nudi njegov ljuti neprijatelj ili prijatelj po potrebi, lažni socijaldemokrata Lagumdžija. Tek s time je karikaturalnost ovog dvojnog pakta dovedena do savršenstva. Kada je Lagumdžija dovodio nepismenog Jerku Lijanovića za ministra poljoprivrede, u kojoj se dijele poticaji i po babi i po stričevima, Senad Avdić je napisao u Slobodnoj Bosni da je to isto kao postaviti lisicu za stražara u kokošinjac.

Tako meni nekako izgleda ova najava da čovjeka umiješanog u mutne poslove ratnih privatizacija i varakanja s bošnjačkim političkim prvacima postavi na poziciju koja bi trebala skrbiti o sigurnosti i pravnodržavnosti. S time se slažu kockice u orvelovskoj BiH, a BiH se razotkriva kao uspješna demokratura, kojoj su ravne tek Bjelorusija i Sjeverna Koreja. Mašala. Pitam se samo zašto sada SDA i Bakir Izetbegović ne kažu narodu istinu o prvim Radončićevim milijunima.

Sudeći po prvim izjavama Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, on je zamjenu partnera u vlasti prihvatio kao priliku za rekonstrukciju federalne Vlade. Doživljavate Vi ovo doživljavate kao mogućnost da se ispoštuje volja hrvatskog biračkog tijela i na vlast na razini Federacije i kantona uvedu predstavnici dva HDZ-a?

- HDZ-ovi i nisu drugo do "politička prdimahovina", čuje se u Hercegovini, dakle, smrtno ozbiljni borci za fotelje i privilegije pod plaštom borbe za nacionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH. Sestrinski HDZ Hrvatske je u procesu demontaže, ali se u BiH u životu održavaju čak dva, u prvom redu zbog postdejtonskih raspleta na štetu bh. Hrvata.