FOTO/AUDIO  Procurila snimka dogovora Živka Budimira i urednika FTV-a koga treba 'povaliti' u Dnevniku!

Živko Budimir, FTV
U ovim razgovorima, koji su nakon uhićenja Budimira postali predmet policijske istrage, prvi čovjek Federacije i urednik FTV-a dogovaraju napade na državna ministarstva, kompromitiranje sudaca Ustavnog suda, blokadu države... 

Ono što se na snimci koja je objavljena na blogu Braca po blokadama može čuti, šokirat će i najspremnije. Je li FTV, kao javni servis, dodirnula svoje dno?

U prvom telefonskom razgovoru Budimir traži od Avde Avdića da „ispoštuje ono“, tj. da FTV napadne Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata zbog procesa revizije. Avdić se pravda da to ne može uraditi jer ima problem sa Bakirom Hadziomerovićem, točnije s pitanjem njegovog radno-pravnog statusa. Ipak, obećava da će osigurati napad na Federalno ministarstvo branitelja preko drugih medija, i to preko Aljoše (Čampare, savjetnika Sulejmana Tihića i sadašnjeg dogradonačelnika Sarajeva, op.a).

Potom Avdu Avdića zanima  dokle se došlo sa postupkom imenovanja suca Ustavnog suda. Budimir mu odgovara da ima sastanak s potpredsjednicima FBiH oko ovog pitanja i da se može očekivati njegovo skoro rješavanje. Avdo pak sugerira odluku i stav Budimira - da za svako sporno pitanje treba povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa!

U razgovorima se dogovara i Budimirovo gostovanje u Dnevniku FTV-a, što se nije dogodilo zbog nesporazuma.

U jednom od razgovora Avdić informira Budimira da je od Aljoše (Čampare) dobio informaciju koja može kompromitirati Šahbaza Džihanovića kao kandidata za suca Ustavnog suda FBiH, a tiče se dodjeljivanja fiktivnih državljanstava koje je Džihanović odobravao dok je radio u konzulatu BiH u Minhenu. Budimir i Avdo dogovaraju da se preko Vjeke Vukovića, predsjednika državnog Povjerenstva za sigurnost, dođe do dokumenta koji govori o tome.

U narednom pozivu Avdić obavještava Budimira da je došao do dokumenta Povjerenstva i dostavio ih Budimirovim suradnicima, a potom objašnjava koje će korake po tom pitanju poduzeti FTV. Budimir traži da mu se dokumenta dostave službeno.

Osim razgovora koji će svojom sadržinom ovih dana šokirati i sablažnjavati bh. javnost, indikativno je i kako prisno urednik FTV-a pozdravlja predsjednika FBiH sa: "Šta ima, kako ste?!"

Poslušajte audio snimku!

Depo.ba