Pročitajte što se sve šverca preko granice

Crveni križ Mostar i Granična policija BiH
...a višegodišnja iskustva pokazuju da se građani usude švercati doslovno sve, uključujući čak i otrove, ali i kornjače, te zamrznute ptice.

Ipak, iako se graničari i carinici tijekom kontrola nagledaju svačega, među oduzetom robom uglavnom se ne nalaze tako neobični artikli, već upravo oni koji se lako unovče, poput duhanskih i tehničkih proizvoda.

Krijumčarenje je, sudeći po informacijama za devet mjeseci prošle godine, poprilično učestala pojava, o čemu svjedoči i podatak da su u tom razdoblju pripadnici Granične policije BiH oduzeli čak 165.292 tehnička proizvoda.

"GP BiH privremeno je oduzela i 18.018 kutija cigareta, oko 716 kilograma rezanog duhana, 10 komada krupne i 71 komad sitne stoke, kao i 14.534 tekstilna proizvoda, te 15 litara alkohola", navela je za Nezavisne Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

To, međutim, nije sve, jer je od siječnja do rujna zaplijenjen i veliki broj ubojitih sprava. Preciznije, oduzeto je pet pušaka, devet pištolja, 14 komada hladnog oružja, dvije bombe, te više od 650 metaka.

Ali graničari su, po svemu sudeći, bili i više nego iznenađeni tijekom proteklih godina vidjevši šta su sve građani spremni pokušati prošvercati.

"Policijski službenici Jedinice Granične policije Doljani su krajem ožujka 2014. godine na Graničnom prijelazu za pogranični promet Unka, na izlazu iz BiH, u prtljažniku opela, registarskih oznaka Hrvatske, otkrili četiri kutije sa 640 barskih kornjača", ističu iz GP BiH.

Slično su iskustvo, ali u rujnu 2013. godine, imali pripadnici Jedinice Granične policije Gradiška, koji su spriječili krijumčarenje 400 zamrznutih ptica različitih vrsta, a koje su otkrivene u FIAT-u talijanskih registarskih oznaka.

"Otkrivene ptice pokušao je u Italiju prokrijumčariti državljanin te zemlje, koji je izjavio da su ulovljene na teritoriji BiH", navode iz GP BiH.

Svakako jedan od najneobičnijih slučajeva dogodio se u ožujku 2014. godine, kada su pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenske kancelarije Istok Višegrad, u graničnom pojasu na području općine Zvornik, spriječili krijumčarenje 65 litara herbicida furadan, koji spada u prvu grupu otrova.

Pored graničara, s nesvakidašnjim pokušajima krijumčarenja susreću se i carinici Uprave za neizravno oporezivanje BiH, pa je bilo i krijumčara koji su namjeravali viagru prošvercati skrivajući je u dječje torbe, jer su vjerojatno mislili da tako neće biti otkriveni.

"Među oduzetom robom su cigarete, kozmetika poput parfema, mobilni telefoni i oprema za njih i slično", navodi Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO BiH.

Predmet šverca su, kako je potvrdio, nerijetko i stimulansi poput viagre i kamagre, kao i satovi, a lani je zabilježen i pokušaj neprijavljenog unosa skupocjenog roleksa, teškog ni manje ni više nego 15.000 maraka.