Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana - 14.12.2018

snijeg, behar , voće, vremenska prognoza, zima, vremenska prognoza, vremenska prognoza

Kako ističe Sladić, pred nama je prva ozbiljnija snježna epizoda ove zime, a naročito se to odnosi na centralne i istočne predjele BiH, te će naša zemlja dobiti i najviše snijega u odnosu na ostale zemlje u regiju. Za Hercegovinu, ipak, još uvijek je rano da se raduje snijegu, piše Dnevni avaz.

- Danas, 14. prosinca u BiH premještanjem nestabilnog sistema sa zapada uvjetovat će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno padalinama. Snježne padaline, u početku jačeg, a poslije, usljed premještanje padalinske linije na istok, slabog do umjerenog intenziteta, prognoziraju se u Krajini gdje do kraja dana može pasti od 15 do 25 cm novog snijega.

U ostatku Bosne padavine većinom u obliku snijega, rijetko ponegdje se može javiti tek susnježica, a na zapadu Bosne nije isključena niti kiša koja se ledi u dodiru sa tlom. Poslijepodne u Bosni glavnina padalina je u obliku snijega koji postepeno jača prema kraju dana i u noći na subotu u centralnom, istočnom, sjevernom i sjeveroistočnom dijelu zemlje kada se prognoziraju i intenzivnije padaline uz formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 15 cm.

U Hercegovini prognozira se kiša, jugo, a krajem dana i povremeno obilnije padaline. Na planinama prognozira se nešto jači vjetar uz stvaranje snježnih vijavica i značajnijeg snježnog pokrivača većeg od 25 cm. l

Vjetar raznolik i ovisan od regije do regije. Uglavnom intenziteta slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni u Bosni, a u Hercegovini umjereno jugo. Dnevna temperatura od -2 do 3, na jugu od 4 do 9ºC - kaže Sladić.

Obilnije padaline za vikend

- U subotu, 15. prosinca u našoj zemlji prognozira se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno snijegom u Bosni, a kišom u Hercegovini. Padaline su slabije na sjeverozapadu i sjeveru Bosne, a obilnije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, gdje se prognozira visina novonapadalog snijega kreće između 25 i 35 cm, lokalno do 45 cm. Na planinama uz pojačan vjetar očekuje se stvaranje snježnih vijavica te se postojeća visina snijega značajnije podebljava, ponegdje i za više od 40 cm - ističe Sladić.

Postepen prestanak padalina prognozira se u noći na nedjelju, najprije na sjeverozapadu i sjeveru zemlje.

- U Hercegovini i u Krajini u noći na nedjelju prognozira se postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočni i sjeverni, u Hercegovini jugo koje okreće na istočnjak i buru. Jutarnja temperatura od -5 do 0 u Bosni, na jugu Hercegovine od 1 do 6º, a najviša dnevna od -4 do 0º u Bosni, na jugu Hercegovine od 3 do 7ºC - dodaje Sladić.

Kratkotrajna stabilizacija pa nove promjene

Jačanjem anticiklone sa sjeverozapada kontinenta, u nedjelju, 16. prosinca u Bosni prognozira se kratkotrajna stabilizacija vremenskih prilika.

- Prevladavat će sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost u Krajini, a u ostatku Bosne uslijedit će razvedravanje koje će poslijepodne usloviti barem djelomice sunčano vrijeme.

U Hercegovini tijekom cijelog dana pretežno sunčano. U jutarnjim satima još vrlo malo slabog snijega može pasti u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim krajevima Bosne. Vjetar umjeren, istočni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura od -6 do 0 u Bosni, na jugu Hercegovine do 4º, a najviša dnevna između -3 i 2º, na jugu Hercegovine do 7ºC. Nova promjena vremena i padaline vidljive su ponovo u ponedjeljak - zaključuje amater meteorolog Nedim Sladić.