Pročitajte kad nas očekuju veće količine padalina

kiša

U razdoblju od 1. ožujka do 31. svibnja u Sarajevu prosječna temperatura u proljetnim danima iznosi 10 stupnjeva Celzijeva, u Mostaru 14,3, U Bihaću 11, 2, a u Tuzli 10,7 stupnjeva.

"Iako se očekuje toplije proljeće u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Istovremeno mogući su i kraći izrazito topli periodi", kazao je za Anadoliju klimatolog Dženan Zulum.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH hladniji periodi očekuju se sredinom travnja i početkom svibnja, dok nešto veća pozitivna odstupanja u odnosu na srednju temperaturu zraka u periodu (1981-2010) očekuju se krajem ožujka i početkom travnja.

Srednje minimalne temperature zraka bit će za oko jedan stupanj više od višegodišnjeg prosjeka, a to se naročito odnosi za ožujak i travanj. U svibnju srednje minimalne temperature prema modelima trebale bi biti bliže višegodišnjem prosjeku.

Ova tromjesečna prognoza pokazuje da bi očekivane sume padalina tijekom proljeća, trebale biti u granicama ili nešto ispod prosječnih suma.

U ovom razdoblju moguća su i nešto duža razdoblja bez padalina (sredina ožujka i sredina travnja). Signal za veću količinu padalina postoji drugoj polovici travnja i sredinom svibnja.

"Što se tiče nekih ekstremnih padalina, to ovom prognozom nije moguće prognozirati. Građani će biti blagovremeno informirani u slučaju da ovi modeli koje koristimo svakodnevno, pokažu da se očekuju nešto veće padaline", rekao je Zulum.